Hírek

2005.09.10. 00:00

Drograzziák az iskoláknál

A rendőrség két sikeres akciója is bizonyítja, hogy komolyan veszik a diszkódrogok elleni fellépést. Az ecstasy és a marihuána tipikusan a fiatalok drogja.

Bánky Bea–Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="96"] Az elsőnek kipróbált tiltott drog általában marihuána vagy hasis
[/caption]Kommandósok kapták el tegnap Veresegyházán, családi házában P. Lajost (45), akit jelentős menynyiségű kábítószerrel való viszszaéléssel gyanúsítanak. A házkutatás során tíz darab ecstasy tabletta és harminc gramm marihuána mellett egy olyan személygépkocsit is lefoglaltak a rendőrök, amely köthető a dunakeszi K. Bálinthoz (24). A fiatalember a szintén dunakeszi V. Adriennel (28) együtt utasa volt annak a Renault-nak, amelynek vezetője, a váci M. Norbert (28) rendőröket akart elgázolni még szerdán. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói kommandósok közreműködésével szeptember 7-én Dunakeszi belterületén akarták ellenőrizni a fekete Renault Megane-t. Olyan operatív információk birtokába jutottak ugyanis, hogy az autóban utazó fiatalok közül a két férfi folyamatosan diszkódrogokkal üzletel. Vélhetően ők látták el Észak-Pest megyét. A nő szerepe még pontosításra szorul. A rendőrök két autójuk közé szorították a Renault-t, majd ki akarták szállítani az utasokat. M. Norbert azonban gázt adott, elsodorta az egyik rendőrautót, veszélyeztetve az intézkedők testi épségét, majd elszáguldott. Menet közben két kisebb csomagot dobtak ki az autóból. Az egyikben amfetamin, a másikban marihuána volt. Az üldözés Mogyoródon ért véget, ahol a Renault-t beszorították egy szűk utcába, majd utasait kirántották az úttestre. Az elfogást követő házkutatások során 1000 darab ecstasy tablettát és több száz gramm marihuánát foglaltak le. A nyomozók még vizsgálják, hogy a veresegyházi gyanúsítottnak mi köze volt a három fiatalhoz, illetve terjesztettek-e közösen drogot. A rendőrök mind a négy elfogott előzetes letartóztatását indítványozták. Az elkövetők bűnösségük beigazolódása esetén akár életfogytiglant is kaphatnak, hiszen a legfoglalt drog különösen nagy mennyiségűnek számít.

Ugyancsak sikeres akciót hajtottak végre a rendőrök a Zala megyei Sümegcsehiben. A keszthelyi nyomozók csütörtökön a falu két házánál tartottak házkutatást, és három középkorú német állampolgárt őrizetbe is vettek. A két portán ugyanis 70 tő indiai kendert foglaltak le, részben a kertekből, az udvarokból, ahol nevelték, részben a házakból, ahol a levágott növényeket szárították. A németek azt állítják, saját fogyasztásra termelték a kendert. Ennek ellentmond, hogy két helybeli fiatalt is előállítottak a rendőrök. Ők bevallották, a németektől rendszeresen kaptak marihuánát.

A marihuána, az ecstasy és az amfetamin tipikusan a fiatalok kábítószere, ezek az úgynevezett diszkódrogok. A Pest és Zala megyei elfogottakkal kapcsolatban rendőri körökből ismét felhívták a figyelmet arra, hogy az úgynevezett diszkódrogokat általában különböző szórakozóhelyeken és azok környékén terjesztik. Ugyanakkor az iskolákban és az intézmények környékén egyelőre nem bukkantak fel a dílerek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy szeptember 1-je, azaz iskolakezdet óta a rendőrség fokozottan ellenőrzi az intézmények környékét közlekedésrendészeti és kábítószerbűnözés-megelőzési szempontból. Az országos rendőrfőkapitány utasítása alapján az ország valamennyi iskolájának környékén reggel, iskolakezdetkor és déltájban, illetve kora délután egyenruhás rendőröknek kell jelen lenniük.

Drogambulancia

Iskolakezdéskor nálunk nem emelkedik a forgalom, aki akar, nyáron is könnyen hozzájuthat a tiltott szerekhez – mondta dr. Csorba József, a Nyírő Gyula Kórház Drogambulancia és Prevenciós Központjának vezetője. A szakorvos elmondta: a marihuánát és más drogokat nem iskolák környékén őgyelgő dílerektől, hanem jellemzően egymástól szerzik be a fiatalok. Először egymás biztatására, baráti társaságban, bulikon próbálják ki a füves cigarettát. A szülő számára árulkodó jel lehet a gyerek magatartásának megváltozása: indokolatlanul nyugtalan, ingerlékeny, izgatott, ritka esetekben hallucinációi vannak. A marihuánahasználat legfeltűnőbb jele a szemhártya bepirosodása, de ez csak a szer használata közben jelentkezik. Memória- és koncentrációzavarok is előfordulhatnak. Csorba József hozzátette: ilyenkor nyugodtan, türelmesen tanácsos elbeszélgetni a gyerekkel a problémáról vagy felkeresni egy segítőközpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!