Hírek

2005.09.03. 00:00

Eddig már négy különböző per

Amit az ügyészség elmulasztott, azt bepótolta a rendőrség. A Kulcsár-ügyiratból vádlottként kimaradtak ellen is folyik büntetőeljárás.

Szemán László

Kulcsár Attila és 20 társa ellen a jelenlegi állás szerint legkorábban 2006 márciusában kezdődhet meg a per. Éppen a választási harc kellős közepén. Az akár a választások kimenetelét is befolyásoló brókerbotrány kapcsán már három per folyik Budapesten, illetve Szegeden. Az egyik vádlottja az alapügy V. rendű vádlottja, El Abed Hassan. A szír pénzváltó az ügyészség szerint még az előzetes letartóztatásban megpróbálta megvesztegetni őreit, hogy mobiltelefont vigyenek be neki a cellájába. Vesztegetés miatt kell felelnie.

A Kulcsár Attilát Bécsben elfogó Molnár Csaba alezredes ellen éppen Kulcsár vallomásai alapján két különböző vádat szerkeszett az ügyészség. Az egyik vád szerint még 2003-ban egy tálca arab süteményt, egy aranynak tűnő, 200 forintos karkötőt, egy fatáblát és egy tolltartót kapott egy szír pénzváltótól. Cserébe – visszaélve beosztásával – eljárt a pénzváltó érdekében. Az ügyészség szerint vesztegetés, államtitoksértés és hivatali viszszaélés történt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénzmosás elleni alosztályának felfüggesztett vezetőjét azonban idén januárban első fokon felmentette a bíróság minden vád alól. Az ügyészség természetesen fellebbezett, így az ítélet még nem jogerős. Az ügyészek azonban júliusban újabb hivatali visszaéléssel és közokirat-hamisítással vádolták meg a parkolópályára kényszerített rendőrtisztet. E szerint Molnár meg akarta akadályozni, hogy büntetőeljárás indulhasson Kulcsár Attila ellen. Nemcsak tagadta, hanem okiratokkal egyenesen cáfolta is az általa egyébként képtelenségnek nevezett vádakat.

Június 7-én Szegeden, a Csongrád Megyei Katonai Bíróságon kezdődött meg ismét első fokon Bácskai János dandártábornok, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felmentett főigazgatójának pere. Őt az ügyészség bűnpártolással és államtitoksértéssel vádolta meg. Az ügyészek szerint ugyanis segíteni akart Kulcsár Attilának, hogy kibújhasson az igazságszolgáltatás markából. A tábornok cáfolta a vádakat. A Fővárosi Bíróság Katona Tanácsa 2004 februárjában a bűnpártolást hivatali visszaéléssé minősítette vissza, és büntetésül honvéddá fokozták le Bácskait, az államtitoksértés vádja alól pedig felmentették. Tavaly novemberben a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette az ítéletet, és új elsőfokú eljárást rendelt el.

A perek mellett tizenkét büntetőeljárás is folyik. Nyolc az ORFK-NNI-nél, négy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalban. A rendőrségi ügyekből a legfurább az egyik kereskedelmi televízió riporternője elleni nyomozás. K. Dórát közokirathamisítással gyanúsították meg alig három hete. Az alapügy vádiratában szerepel, hogy Sz. Gyula, azaz „taxis Gyuszi” számára Kulcsár vásárolta meg K. Dóra személyautóját. E miatt az üzlet miatt gyanúsították meg most a rendőrségen a riporternőt. Védője, Nemes László szerint ügyészi utasításra különítették el védence ügyét az alapügytől.

A közokirat-hamisítás pedig a rendőrök szerint az, hogy a gépkocsi adásvétele során a felek kikötötték a vevőkijelölési jogot, amelyet nem foglaltak írásba. A gyanúsítás szerint K. Dóra tudott arról, hogy az autót nem a taxis, hanem Kulcsár fizeti ki. Ez azonban nem bűn. Az alapügyben ugyanezzel vádolják egyébként Sz. Gyulát, aki ellen nincs is más vád.

Kulcsár és a riporternő kapcsolata régi keletű

Már 2003-ban, amikor Kulcsár Attila Bécsbe távozott, a riporternő már szerepelt a hírekben. Ám nem úgy, hogy ő készítette a riportot, hanem az elektronikus és írott sajtó tudósításai éppen róla szóltak. Ekkor látott napvilágot, hogy a riporterhölgy még a bróker szerepének teljes körű tisztázása előtt interjút készített a Fővárosi Főügyészség egyik igen magas beosztású ügyészével. Ez az ügyész, mint ahogy aztán később kiderült, a hivatalos interjú után már egy magánbeszélgetés részeként elmondta az újságírónőnek, hogy mikor és milyen lépésekre készülnek Kulcsár Attilával szemben. A riporternő ez után állítólag felhívta telefonon Kulcsár Attilát, hogy szembesítse az ügyésztől hallottakkal. Az álbróker ezt követően távozott Bécsbe. A történteket senki sem cáfolta.

Ekkor látott napvilágot, hogy a riporterhölgy még a bróker szerepének teljes körű tisztázása előtt interjút készített a Fővárosi Főügyészség egyik igen magas beosztású ügyészével.

Ez az ügyész, mint ahogy aztán később kiderült, a hivatalos interjú után már egy magánbeszélgetés részeként elmondta az újságírónőnek, hogy mikor és milyen lépésekre készülnek Kulcsár Attilával szemben.

A riporternő ez után állítólag felhívta telefonon Kulcsár Attilát, hogy szembesítse az ügyésztől hallottakkal. Az álbróker ezt követően

távozott Bécsbe. A történteket senki sem cáfolta. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!