Hírek

2005.09.24. 00:00

Egy pont 148 millió forintért

Détári Lajos beszélne Lothar Matthäusról a görög újságíróknak, de jót nem tud, rosszat meg minek mondana róla.

Szabó Tamás

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] Az egykori világválogatottnak nincs ötlete, nem tudja, ki lehetne Lothar Matthäus utódja. Szerinte a német elvette a honi edzők kedvét attól, hogy a válogatott kispadjára üljenek.
[/caption]– Hétfőn tétmeccsen is bemutatkozhat, kezdődik a görög másodosztályú bajnokság. Némileg hosszúnak tűnik a görög holtszezon… – Az is volt, iszonyatosan hoszszú – mondta Détári Lajos, a Panszerraikosz edzője. – Eredetileg augusztus 28-án indult volna a bajnokság, de a másodosztályban számos csapatnak még nem állt készen a stadionja. Felújításokat végeztek, nálunk például kicserélték a gyepszőnyeget, javítottak a lelátón. Ezért több edzőmeccset játszottunk, de miután beindult az élvonalbeli idény, csak gyengébb együttesekkel találkoztunk. Kicsit fárasztó volt, alig várjuk a tétmeccseket.

– A görög újságírók faggatják Lothar Matthäusról? Tényleg a PAOK-nál folytatja?
– Mindennap írnak róla a lapok. A hét elején biztosra vették, hogy jön, aztán némileg elbizonytalanodtak. A pénteki anyagok szerint vasárnap biztosan itt lesz, megnézi a csapatot és a várost, Szalonikit. A hírek szerint tovább tárgyalnak a szerződéséről, és október 3-án hivatalosan is munkába áll. A görög újságírók természetesen hívogatnak. Én 80 kilométerre lakom Szalonikitől, csak a lapokból értesültem a történetről. Mindenkinek azt mondtam, hogy nekem semmi közöm az egészhez. Jót nem tudok mondani Matthäusról, roszszat meg minek.
– Ezek szerint arról sem tud, hogy a szurkolók körében rendkívül népszerű Matthäus.
– Persze, mert a drukkerek nem ismerik a hátteret. Nézzük a tényeket! A korábbi kapitányok sokkal jobb eredményeket értek el, mint Matthäus. Ők évi 4–5 millióért dolgoztak, míg a görög lapok szerint Matthäus nálunk évi 600 ezer eurót (148 millió forint) keresett. Ezért a pénzért egy pontot kaptunk Bulgária ellen. Mert nekem senki se mondja, hogy Málta és Izland ellen ő kellett a győzelemhez! Ezeket a meccseket kapitány nélkül is megnyertük volna, ha nem, akkor a labdarúgást azonnal abba kell hagyni Magyarországon. A barátságos meccsek eredményeit meg sehol sem jegyzik.
– Matthäus azzal érvel, hogy rengeteg szponzort hozott, és a fiatal tehetségek miatta szerződtek külföldre. Nem beszélve az argentin válogatott budapesti fellépéséről.
– Argentína nem miatta jött, hanem a pénz, a fellépési díj hozta. Matthäus állandóan azt hajtogatja, hogy mennyit tett a magyar labdarúgásért, eközben szerintem csak negatívum szerepel a neve mellett. Belefolyt az átigazolásokba, megosztotta az edzői kart. A Rapidnál és a Partizannál is rajta keresztül történtek a szerződések, arrafelé ezt nem tűrték, és megszabadultak tőle.
– Ha nem Matthäus, akkor ki legyen a szövetségi kapitány?
– Fogalmam sincs, ki lehetne az utódja. Matthäus elvette a hazai edzők kedvét attól, hogy szövetségi kapitányok legyenek.
– Ha felkérnék, vállalná?
– Bevallom, sokkal nyugodtabb az életem Görögországban, eszem ágában sincs hazamenni. Majd egyszer, talán… 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!