Hírek

2005.09.23. 00:00

Emeletes a boldogtalanságuk

Rendőrségi feljelentést fontolgatnak a Homoktövis Lakókert Körösbánya utcai lakói. Úgy vélik, az ígéretekhez képest minőségen aluli házakat kaptak a pénzükért.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Első pillantásra tetszetősek a házak a Körösbánya utcában, ám a lakóknak sok bosszúságot okoznak a megjelenő rejtett hibák
[/caption]Penészes falak, beázások, gombásodás a tetőtérben, csatornabűz, bokáig érő esővíz a kertben. Mindez a IV. kerületi Homoktövis Lakókertben, az Interestate Rt. beruházásában. A Körösbánya utcai sorházak családjai több mint egy éve költöztek be, ám még nem érzik az otthonuk édes melegét. – Sok rosszat hallani a lakóparkokról, ezért kétszer is meggondoltuk, hová költözzünk – mondta a Reggelnek Péterfalvi László, az egyik lakó. A Homoktövis Lakókertre részben azért esett a választásunk, mert a szórólapon az szerepelt, hogy az Interestate Rt. a Magyar Ingatlanszövetség és a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének tagja. Öt éve elnyerték az év ingatlanfejlesztője kitüntetést, 2001-ben az év lakóparkja mester-díjat. Sajnos, nagyot csalódtunk. A hat család emelt szintű, szerkezetkész házakat vett át, több tízmillió forintos áron. A belső burkolást és a belső ajtók beszerelését már nekik kellett elvégeztetniük. – A munkálatok alatt kiderült, hogy egyetlen derékszög sincs a házban – mutatott körbe otthonában Péterfalvi László. – Az eltérések több centiméteresek.

– Az átadáskor 156 pontos hibalistát adtam át a beruházó képviselőinek – mondta Tóth László, az egyik szomszéd. – Januárban szóltunk, hogy beázik a terasz, javítsák ki garanciálisan. Májusban jöttek ki. Kiderült, hogy nincs szigetelés. A burkolatot felszedték, azóta is így áll az egész. Megígérték, hogy megjavítják. Szabadságot vettünk ki, hogy itthon legyünk, amikor jönnek. Nem jöttek. Az érintettek szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy kívülről egyik fal sem szigetelt. Ez az oka a vizesedésnek és a penészesedésnek. Az Interestate Rt. szakértői szerint azonban más a baj forrása. Egy tanulmányban megállapították, hogy a penész a rossz szellőztetés, a sok növény és a benti ruhaszárítás eredménye. A lakók mindezt nevetségesnek tartják, mert a szakértő nem is járt a házakban. Ellenben a panaszosok a Thermo-Shield Kft. segítségével elkészítették házuk hőképét. Kiderült, nem megfelelő az ajtók és az ablakok beépítése. A penész végleges eltüntetése  csak az utólagos hőszigeteléssel lehetséges.

Az egyik szomszéd igazságügyi és építési szakértővel vizsgáltatta át otthonát. A jelentés megállapította, hogy a szerződésben vállalt műszaki tartalomhoz képest hiányosan és gyengébb minőségben készültek el a házak. Sőt, az anyagában is kifogásolható tetőszerkezet miatt az egész tető cserélendő. A lakók szerint a gerendákat semmilyen védelem ellen nem látták el. Emiatt már észlelhető a gombásodás. Mindezt egy igazságügyi faipari szakértő is megerősítette.

A Reggel megkereste az Interestate Rt.-t is. Pfandler Katalin, a cég elnök-igazgatója nem tud olyan problémáról, ami azonnali intézkedést igényelne. – A garanciális javítást csak több bejelentés esetén végezzük el – mondta az rt. vezetője. – Munkatársaink nem tudnak minden egyes telefonhívásra felvonulni. Már az is előfordult, hogy a lakók nem engedték be kollégáinkat. Pfandler Katalin szerint a házakat nem kellett kívülről szigetelni, miután a Porotherm tégla önmagában is szigetel. – Az pedig hazugság, hogy a gerendákat nem kezelték gombásodás ellen. A szerkezetkész házakat úgy adtuk át, hogy az önkormányzat megadta a használatbavételi engedélyt – tette hozzá. A lakókat mindez nem hatja meg, rendőrségi feljelentést tesznek. 

Drága, néha silány

Budapesten az elmúlt tizenöt évben több tízezer lakás épült, és jelenleg szinte ugyanannyi keresi gazdáját. Eladásuk nem a legkönnyebb feladat, mivel a kínálat bőséges. A négyzetméterárak 230-240 ezer forinttól indulnak, a határ a csillagos ég. A vevőnek azonban nem csak a magas ár jelent problémát. A silány minőség szintén fejfájást okoz. Szakértők szerint az új lakóparkokban jóval több hiba jöhet elő, mint a sokat szidott panelházakban. Egyes adatok szerint az új otthonok harmincöt százaléka jelentős hibákkal készül el. Sajnos az is előfordul, hogy a kivitelezők olyan anyagokat használnak fel, amelyeknek a szavatossága lejárt.

Az építési törvény külön rendelkezik az építési anyagok minőségét igazoló tanúsítványokról, ám a beépítések sokszor szakszerűtlenek. Az ellenőrzés az építésfelügyeletek dolga lenne, de ehhez elegendő ellenőrre lenne szükség. Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal egyik feladata, hogy megerősítse az építésfelügyeletet. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. ezért kidolgozott egy minősítési rendszert. Az elképzelések szerint mindez a társaságok számára versenyelőnyt, a lakásvásárlók számára pedig garanciát jelent majd.

Nem kötelező szigetelni

A lakók vitatják az Interestate Rt. elnökének állítását, miszerint a Porotherm tégla önmagában is szigetel. Tájékoztatásuk szerint a falak 30 centiméter vastag téglákból épültek, ami külön szigetelést igényel. A Reggel megkereste a Porotherm gyártóját, a Wienerberger Rt.-t. Tóth Balázs termékfejlesztési vezető elmondta, a harminc centiméteres téglákból álló falakat az építők jó része szigetelő anyaggal látja el, bár ez nem kötelező. Ha nem teszik, akkor a fal hőtartó képessége roszszabb, így nagyobb a hőveszteség. A harmincnyolc centiméteres téglát már nem szokták külön szigetelni, az már magában is megfelel a hőtechnikai előírásoknak.

Az építési törvény külön rendelkezik az építési anyagok minőségét igazoló tanúsítványokról, ám a beépítések sokszor szakszerűtlenek. Az ellenőrzés az építésfelügyeletek dolga lenne, de ehhez elegendő ellenőrre lenne szükség. Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal egyik feladata, hogy megerősítse az építésfelügyeletet. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. ezért kidolgozott egy minősítési rendszert. Az elképzelések szerint mindez a társaságok számára versenyelőnyt, a lakásvásárlók számára pedig garanciát jelent majd. Nem kötelező szigetelni

A lakók vitatják az Interestate Rt. elnökének állítását, miszerint a Porotherm tégla önmagában is szigetel. Tájékoztatásuk szerint a falak 30 centiméter vastag téglákból épültek, ami külön szigetelést igényel. A Reggel megkereste a Porotherm gyártóját, a Wienerberger Rt.-t. Tóth Balázs termékfejlesztési vezető elmondta, a harminc centiméteres téglákból álló falakat az építők jó része szigetelő anyaggal látja el, bár ez nem kötelező. Ha nem teszik, akkor a fal hőtartó képessége roszszabb, így nagyobb a hőveszteség. A harmincnyolc centiméteres téglát már nem szokták külön szigetelni, az már magában is megfelel a hőtechnikai előírásoknak. Első pillantásra tetszetősek a házak a Körösbánya utcában, ám a lakóknak sok bosszúságot okoznak a megjelenő rejtett hibák -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!