Hírek

2005.10.01. 00:00

Felhúzták a jogtalan sorompókat a Gellért-hegyen

Ismét körbe lehet sétálni a Citadellát. Már nem kell fizetni érte. A botrányt kiváltó sorompók ugyan még megvannak, de függőlegesen meredeznek az ég felé. A jegyárusító bódék viszont véglegesen eltűntek, csak kiégett füves rész jelzi egykori helyüket. A mosolygós jegykezelő hölgyeknek és a morcos biztonsági őröknek is nyomuk veszett.

Vég M.

Az ügy hátteréről tudni kell, hogy az erőd körül a Mottone Holdings Kft. tartott kulturális fesztivált június 1-jétől. A Citadella sétányt mindkét végénél lezárta, a pénztárnál 1200 forintot kért el a bebocsátásért. Tette mindezt annak ellenére, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság nem adott engedélyt a kordonok leeresztésére. A panorámában való gyönyörködésért így hónapokon keresztül mélyen a pénztárcába kellett nyúlni. – Úgy hallottam, jogtalanul szedték itt a pénzt több hónapon keresztül. Ők biztosan meggazdagodtak, az én forgalmam viszont a harmadára csökkent. Néhány napja állt helyre a rend, de a főszezonnak már régen vége – mondja az egyik kereskedő a Citadella lábánál.

A Reggel tegnap a helyszínen járt, és valóban minden visszazökkent a régi kerékvágásba. Német és japán turisták korzóznak az idegenvezetők magasba tartott esernyőjét követve. Az árván hagyott sorompókat észre sem veszik, csak ingyen fényképezik Budapestet. Nem is gondolnák, hogy elődeik ugyanezért öt eurót fizettek. – Olvastam róla, hogy pénzt kértek itt a kilátásért. Akkor nem jártam erre, most meg már újra ingyenes. Ez így is van rendben, hiszen a sétány közterület. Nemrég még itt járt a 27-es busz is – mondja Kincses Helga a Szabadság-szobor árnyékában.

Közterületből pedig még kevesen gazdagodtak meg ennyire. Hiszen ha napi hatszáz fizető vendéggel számolunk, akkor is havi húszmillió forintot könyvelhetett el a cég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!