Hírek

2005.10.01. 00:00

Gyorsjelentés az urológiáról

Malonyai Péter

Több mint egy esztendővel Athén után még mindig ott tartunk, hogy ki helyett ki pisilt. Az olimpián doppingvétségen ért magyarokat eltiltották, meghurcolták, fölmagasztalták – függően attól, ki, melyik oldalon áll. Napjaink főszereplője, a Gyurkovics nevű súlyt emelő is eltiltatott, az ügy tehát lezárult. Anélkül persze, hogy tudnánk, mi az igazság – a tiltott szerek világában ez így természetes.

Így aztán valójában nem az a kérdés, mi történt Athénban a doppingvizsgálaton, inkább az, hogy kinek állt érdekében az ügy fölmelegítése, majd elaltatása. Mondják, a sportvezetés szerette volna – stílszerűen – kiborítani a bilit, hogy az éppen nálunk időző Rogge NOB-elnök lássa, mi aztán kemények vagyunk. Illendő hát végre elfelejteni, hogy az olimpián mi nyertük a doppingversenyt (két arany, egy ezüst – törölve). A szándék nemes, ám éppen annyira valós, mint a remény arra, hogy gátat vethetünk a tiltott szerek hatalmának.

A gyógyszerek világában ugyanis soha nem azé a legnagyobb nyereség, aki beszedi őket, hogy általuk (is) dicsőségre tegyen szert a stadionokban, a csarnokokban. Az igazi, milliókban, esetenként milliárdokban mérhető haszon a forgalmazóknál keresendő. A sportoló beismerő vallomásában – ha őszinte – nem mellőzheti, kitől kapta a szert, hogyan jutott hozzá, az anyagi érdekek mögött pedig sokkal nagyobb erők állnak, mint amennyit az erkölcsi megtisztulás szándéka valaha is fölmutathat.

Amit mi látunk – aktuálisan Gyurkovics ügyében – az még csak nem is a jéghegy csúcsa, inkább a Nap, ami jó esetben olvadást gerjeszthet. Őrizzük meg hát a naivitásunkat, higgyük el, hogy a súlyemelő nem doppingolt. Azzal együtt, hogy jó lenne, ha sürgősen urológushoz fordulna, hiszen nem éppen egészséges, ha egy huszonéves ifjú helyett két másik embernek kell pisilni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!