Hírek

2005.09.09. 00:00

Gyurcsány Ferenc beveszi Kínát

Gyurcsány Ferenc és a magyar kormány megpróbál rácsatlakozni Kína hihetetlenül felgyorsuló gazdasági fejlődésére.

Újvári Miklós, Peking

[caption id="" align="alignleft" width="300"] „Uraim, foglaljunk helyet!” Gyurcsány Ferenc hellyel kínálja minisztereit, Kovács Kálmánt (balra) és Kóka Jánost, valamint a kínai gazdaság képviselőjét.
[/caption]Amit tegnap Gyurcsány Ferenc Pekingben láthatott, az felér egy sokkélménnyel. A kínai fővárosban már korán reggel dübörögnek a gépek, és sorra nőnek ki a földből egész városrészek, felhőkarcolok, üvegpaloták. Iszonyatos a forgalom, miközben új autópályákat aszfaltoznak. Pekingben most épül a világ huszonegyedik századi fővárosa. A magyar kormány világos célja, hogy ebből a folyamatból ne maradjon ki. Tegnap a miniszterelnök mintegy hatvantagú gazdasági küldöttség élén kezdte meg Kína „bevételét”. A bevétel kérdésében azonban egyelőre kevés a konkrétum. Igaz, a Gyurcsány számára bérelt különteremben, a pekingi Hotel Kempinskiben egymásnak adták a kilincset a kínai kormány és az üzleti élet képviselői, most három kisebb ügyben született megállapodás. A Hainan légitársaság meghosszabbította járatmegosztását a Malévval a Budapest–Peking vonalon (a miniszterelnök nem ezzel utazott, a Hainan ugyanis csak turistaosztályt üzemeltet).

Megállapodást írtak alá egy Kínában gyártott, daganatos betegségeket kezelő, úgynevezett gammakés telepítéséről a SOTE egyik klinikájára. És kiderült az is, hogy Magyarország technológiai központot hoz létre Senzen városában. Emellett sok ötlet és vágy vár arra, hogy Magyarország is részese legyen a huszonegyedik századi világbirodalom születésének. Gyurcsány ezt a szándékát a kínai miniszterelnöknek, Ven Csia-paónak is kifejtette, amikor megköszönte, hogy annak ellenére idelátogathatott, hogy a protokoll szerint nem a magyar fél következett volna a sorban.

A kínai kormányfő, az ország harmadik embere ígéretet tett rá, hogy a magyar behozatal növelése érdekében előnyben részesítik majd a magyar cégeket. Tárgyaltak arról is, hogy Magyarország akár egymillió tonna búzát is eladhat Kínának. Most szakértői tárgyalások kezdődnek a magyar búza esetleges gombatartalmáról, és azután, akár már idén jöhet a gabona. Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő azt javasolta a kínaiaknak, hogy a felújított taszári légibázis váljon logisztikai központtá. Ezt a kínai fél most csak tudomásul vette.

A kínai jólét az utcákon most leginkább abban látható, hogy borzasztóan elhízottak a gyerekek. Gyurcsány felesége, Dobrev Klára tegnap egy olyan egyetemi intézménybe látogatott el, ahol az ilyen túlsúlyos gyerekeket kezelik. A probléma összefügg a népesedéspolitikával: a szülők az egygyermekes családmodellben igyekeznek mindent megadni a gyereknek. Így Kína nemcsak a felhőkarcolókban, a benzinzabáló autómonstrumokban, a lányok hajviseletében, a baseballközvetítésekben, hanem az elhízás mértékében is megkezdte a hasonulást Amerikával. A miniszterelnök ma Hong Kongba utazik tovább, és ott fejezi be háromnapos útját.

Elhalasztották a pekingi elnök utazását

Hu Csin-tao kínai államfő és George W. Bush amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök hajnalra tervezett találkozóját a Fehér Házban a hurrikán okozta katasztrófa miatt elhalasztották. A találkozó új időpontját egyelőre nem határozták meg – közölte Scott McClellan elnöki szóvivő, aki megerősítette: a meghívás ettől függetlenül érvényben maradt. Néhány napja a két államfő telefonon folytatott beszélgetése során egyetértett abban, hogy jelen helyzetben Bushnak minden percét a déli államokra kell fordítania, s nem tud időt szakítani a kínai vendég fogadására. A pekingi elnök egyúttal részvétét fejezte ki Bushnak. Megállapodtak abban, hogy az ENSZ-közgyűlés alkalmával a hónap közepén New Yorkban sor kerül az első megbeszélésekre kettejük között – tette hozzá a Fehér Ház szóvivője. Hu Csin-tao csütörtökön megkezdte kanadai és mexikói körutazását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!