Hírek

2005.09.17. 00:00

Hódítanak a digitális módszerek a bűnüldözésben

A bűnüldözés mindinkább rászorul a biometriára. Ez olyan automatikus technikák összessége, amely az egyén testi jellemzőit veszi alapul személyazonosításra, hitelesítésre.

G. R.

[caption id="" align="alignleft" width="240"] A digitális íriszdiagnosztika tízszer pontosabb, mint az ujjnyomatvizsgálat
[/caption]DIGITÁLIS UJJNYOMAT: Az ujjnyomat képe felkerül a számítógépre. Az összekötött adatbázisok alapján lehet összehasonlítani az emberi ujjnyomatokat, és azonosítani a személyt.

KÉZGEOMETRIA: Beszkennelik a kéz formáját, az ujjak hosszát és szélességét, az ízületeket, azok elhelyezkedését, és ennek alapján 90 jellemző jelet állapítanak meg. Ezt a módszert elsősorban az Egyesült Államokban alkalmazzák belépőkódként.

ARCFELISMERÉS: A szemek vonala és távolsága, a száj vastagsága és más vonások alapján azonosítják az adatbázisban szereplő személyt akkor is, ha megpróbálja elváltoztatni arcát. Ám így egypetéjű ikreket nem lehet megkülönböztetni, és a plasztikai sebészet nyomait sem mindig könnyű felfedezni.

ÍRISZDIAGNOSZTIKA: Az írisz digitális képe több mint kétszáz egymástól független, változó jelből áll. A recehártya leolvasása ráadásul teljesen egyedi biológiai jellegzetességeket mutat, amelyek még két iker esetében is különbözőek, és mintegy négyszáz azonosítási ponton alapulnak. Ez a pontosság tízszeresen meghaladja a digitális ujjnyomattal nyerhető biztonságot.

DNS: A világ 76 állama, köztük 35 európai ország birtokol vagy fejleszt genetikai adatbankot. Hatvan ország most rendezi a szükséges törvényi szabályozást. Anglia az úttörő, lakosságához képest a legnagyobb adatbankkal rendelkezik, jóval megelőzve az USA-t. Tavaly a gyilkosságok 43 százalékát ezen az alapon oldották meg (ezelőtt ez a szám 23 százalék volt). A rablások 45 százalékában (eddigi 15 százalék volt) és a gépkocsilopások 61 százalékában (eddig 7 százalék volt) segítette eredményesen a nyomozást ez a vizsgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!