Hírek

2005.09.26. 00:00

Irigykedtünk a győztes Hiltonra

Öt díjat kapott a Hilton a 2005–ös Business Traveller című brit turisztikai magazin díjátadó ünnepségén. Az elismeréseket a szaklap olvasói ítélték a hotelnak.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A színek és a formák összhangja nem csupán a szobákra jellemző
[/caption]Bonie Tyler verset írt a kilátásról, ami a Hilton elnöki lakosztályából a szeme elé tárt. Habár a mű nem tanúskodik mindent elsöprő költői vénáról, nem mindennapi gesztus a világhírű énekesnőtől. Eros Ramazotti autentikus nőbálvány is művészkedett, belerajzolta magát a Hilton vendégkönyvébe egy parányi gitárral a kezében. Peter Gabriel nagyítóval is alig olvasható „ Hello, Thank you” bejegyzése szemléletes lenyomata fura személyiségének. Anastasia vigyorgó emberkéje szintén árulkodó, bár kicsit másképp. A Mátyás király arcképével díszített könyv hemzseg a világsztárok autogramjaitól. Mintegy kétszázötven modell, operaénekes, színész, színésznő, popcsillag és persze focicsapat hagyta itt kézjegyét, valamint hálálkodó szavait. Egy hónappal ezelőtt az argentin futballválogatott lakott az ötcsillagos budai szállodában. Valamennyien aláírták a könyvet elismerésük jeléül. Persze ők is, mint a többség, olvashatatlan macskakaparás formájában. A hírességek leginkább az otthonos hangulatot, az udvarias kiszolgálást, és a bámulatos kilátást dicsérik.

Az elnöki lakosztályból valóban páratlan panoráma tárul a  belépő elé. A Duna, a Halászbástya karcsú tornyai és a Parlament látképe. Természetesen az épületen belül is van miben gyönyörködni. – Lőrinc Edit kétszeres Jászai Mari-díjas belsőépítész tervei alapján alakítottuk ki a lakosztályt. Itt minden összhangban van egymással. Az afgán szőnyegek, a kisplasztikák, Kovács T. Vilmos festményei – mutat körbe a hallban Kovács Pál, a Hilton PR-igazgatója. – Mindenképpen megér egy pillantást a lakosztály fürdőszobája is. Zuhanyfülkére emlékeztető tolóajtó mögé bújtatott vécé, bidé, zuhanyozó, pezsgőfürdő. Természetesen a hallból már megismert kilátással. Külön öltözködőszoba egy óriási tükörrel és egy intarziás pipereasztallal. Mindez kétezer euróért (félmillió forint) egy éjszakára.

A földi halandók számára megfizethetőbbek az egyszerű, valamint a barokk apartmanok. Előbbiből szinte ugyanolyan a kilátás, mint az elnöki lakosztályból. Sőt, mivel ezek sarokapartmanok, még több ablakból lehet gyönyörködni a tájban. Itt is minden tökéletes összhangban van, békés, otthonos, nyugodt légkört árasztanak a pasztellszínű bútorok, szőnyegek.

Mégis leginkább a háromszintes barokk apartman okoz meglepetést. – Mini otthonnak nevezzük ezt a szobát. Mindenkinek ez tetszik a legjobban. Üzletembereknek praktikus, akik hosszabb ideig, mondjuk fél évig itt szállnak meg – mutat körbe a zöld színű lakosztályban az igazgató. – Van konyha hűtőgéppel, mikrohullámú sütővel. Nagyon barátságos, az alsó szinten a nappali, a félemeleten az étkező, a galérián a hálószoba található. Az előtérben Zsolnay- és Hollóházi-porcelánsorozat a vitrinben. Ezért és a sarokapartmanért is 500 eurót (125 ezer forint ) kérnek egy éjszakára. Vannak „egyszerű” szobák is, 250 euróért. A fullextrás szálláson kívül számos exkluzív szolgáltatást is nyújtanak. Ilyen a luxus jómódúaknak a vár történelmi falai között.

Számos díjat nyert a budai szálloda

A Budapesti Hilton az idei díjjal maga mögé utasította a prágai Hiltont, amely a harmadik legjobb kelet-európai üzleti szálloda lett. A Hilton nemzetközi szállodalánc szintén a második lett a világon az olvasók döntése alapján. Az Egyesült Királyságban, Európában és Észak–Amerikában a legjobbnak ítélték. A Közel–Keleten a harmadik legjobb szálloda lett. A fővárosi szálloda eddig szinte minden évben nyert valamilyen díjat, megkapta már a Legjobb budapesti szálloda díjat, a Superbrand kitüntetését és az Euromoney pénzügyi szaklap díját is. Ezeknek köszönhetően egyre nő a népszerűsége. A legtöbb vendég főleg Európából, Nagy-Britanniából, Németországból és a tengerentúlról, az Egyesült Államokból érkezik Budapestre. A szálloda általában hetvenszázalékos telítettséggel működik. Szakmailag ez szinte optimális kihasználtság. Márciustól júniusig és szeptembertől novemberig, valamint szilveszterkor van a legtöbb vendégük. Egy-egy vendég átlagosan két napot tölt itt.

Már huszonnyolc éves a híres hotel

Az ötcsillagos Hilton Budapest hotel 1977. január 1–jén nyílt meg Budán, a Várnegyedben. A szálloda helyén eredetileg egy 13. századi domonkos rendi kerengő és kolostor állt, amely a modern hotel belső részévé vált. A templom hajójában rendezik meg nyaranta a BudaFest nyári jazz- és opera- előadásokat. A hotel közvetlenül a magyar koronázási templom és a Halászbástya mellett helyezkedik el.

Márciusban felújították az épületet, a hallban új, modern világítással fogadják a vendégeket. Új, kanadai szemes jávor burkolatot kapott a recepcióspult, és megújultak a mellékhelyiségek is. A korábbi Panoráma Hall helyén úgynevezett lobbibárt alakítottak ki, a bútorzatokat is felújították, illetve új helyre költözött a ruhatár. Akadálymentesítették a közösségi tereket, mostantól a szálloda két épületszárnya között is akadálymentesen közlekedhetnek a mozgássérültek. Ezzel eleget tettek a törvényben előírtaknak.

Márciusban felújították az épületet, a hallban új, modern világítással fogadják a vendégeket. Új, kanadai szemes jávor burkolatot kapott a recepcióspult, és megújultak a mellékhelyiségek is. A korábbi Panoráma Hall helyén úgynevezett lobbibárt alakítottak ki, a bútorzatokat is felújították, illetve új helyre költözött a ruhatár. Akadálymentesítették a közösségi tereket, mostantól a szálloda két épületszárnya között is akadálymentesen közlekedhetnek a mozgássérültek. Ezzel eleget tettek a törvényben előírtaknak. A színek és a formák összhangja nem csupán a szobákra jellemző -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!