Hírek

2005.09.21. 00:00

Jöttek, láttak, raboltak

Utazó rablók garázdálkodnak a keleti országrészben. Legutóbb Miskolcon halt meg egy idős asszony, miután éjszaka otthonában rátámadtak. A banda átjárhat a szomszédos megyékbe is. Vagy azokból érkezik.

Szemán László

Kísértetiesen hasonló módon támadtak meg idős, egyedül élő asszonyokat szeptember közepén Miskolcon, Újszászon és Gyöngyösön. Szeptember 13-ról 14-re virradóra Miskolcon egy 81 éves nénit annyira összevertek, hogy a kórházba szállítás után meghalt. Tizennegyedikén éjszaka Újszászon egy 78 éves asszonyt, 15-ről 16-ra virradóra Gyöngyösön egy 75 éves nagymamát vertek meg olyan súlyosan, hogy kórházba kerültek. A nyomok több elkövetőről árulkodtak. Az is azonos  a támadásokban, hogy éjszaka történtek, és az áldozatokat megmagyarázhatatlan brutalitással verték össze. A házakat kifosztották. – Egyelőre rablás miatt nyomozunk. Felmerült, hogy több szomszédos megyében is hasonló módon követtek el rablást, így elképzelhető, hogy azonos elkövetőkről van szó. Kollégáink együttműködnek a nyomozásban – mondta Egyedné Novodomszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes sajtóreferense.

A miskolcihoz hasonló brutális támadás történt Heves, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is. A szabolcsi rendőrök már elfogták a május 4-i kisvárdai rablókat, akik betörték egy idős néni ablakát, és kirabolták őt. A Hajdúságban Nádudvaron és Folyáson idős házaspárt támadtak meg. Mindkét párt összeverték. A megyében egyébként 2004–2005-ben 12 rablást és három testi sértést követtek el idősek ellen. Ezért a rendőrök elindítottak egy bűnmegelőzési programot is. Kiemelten kezelik az ilyen támadásokat Jász-Nagykun-Szolnok megyében, hiszen idén már kilenc esetben raboltak ki idős embereket náluk. Három sértett sajnos meg is halt.

– Január 9-én elfogtuk a jásztelki, december 28-i támadás három gyanúsítottját. A megtámadott két idős asszony közül az egyik meghalt. Öt hónap nyomozás után fogtuk el azt az öt vélt elkövetőt, akik még február 27-én Jászapátiban vertek halálra egy 86 éves férfit. A július 19-i karcagi támadás tetteseit még keressük. Karcagon egy 87 éves asszonyt bántalmaztak a rablók. Szomorú tapasztalatunk, hogy a sorozatrablók helyébe elfogásuk után szinte azonnal új bandák lépnek. Ennek a tapasztalatnak köszönhetően kiemelten kezeljük az ilyen eseteket, azonnal a megyéhez vonjuk a nyomozást. A legutóbbi újszászi rablás elkövetőinek kézre kerítése érdekében napi kapcsolatban vagyunk a szomszédos megyékkel. Elképzelhető, hogy a már említett négy megyén kívül Pest megye is érintett lehet. A megelőzés miatt fontos lenne, hogy az idős, egyedül élő emberek mindennapjait nagyobb figyelemmel kísérjék hozzátartozóik, ismerőseik, szomszédaik. Vélhető, hogy az elkövetők kifigyelik a szokásaikat, azt, hogy kire nem nyitják rá akár napokig is az ajtót – mondta Kapocsi Zoltán alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A nyomozásban részt vevő rendőr-főkapitányságok egyébként az olvasók segítségét is kérik. Aki bármit tud a fent említett rablásokról, hívja bármelyik kapitányságot vagy a telefontanú ingyenes számát, a 06-80/555-111-et.

Pest megyében már zsinegeltek is

Az 1990-es évek elején Pest megyében legalább 15 idős embernek veszett nyoma néhány hónapon belül. A megyei életvédelmis nyomozók hosszas nyomozás után végül elfogták a gátlástalan és kegyetlen tetteseket. Egyedül álló idős embereket környékeztek meg. Megzsinegelték őket, majd elhagyott kutakba dobták a holttestüket. Volt olyan áldozat, akinek a holttestét Bácskában találták meg. Az áldozatok személyi igazolványait felhasználva olajat hoztak be külföldről, vagy éppen különböző cégeket alapítottak egyéb gazdasági bűncselekmények elkövetéséhez.

Szemán László Pest megyében már zsinegeltek is Az 1990-es évek elején Pest megyében legalább 15 idős embernek veszett nyoma néhány hónapon belül. A megyei életvédelmis nyomozók hosszas nyomozás után végül elfogták a gátlástalan és kegyetlen tetteseket. Egyedül álló idős embereket környékeztek meg. Megzsinegelték őket, majd elhagyott kutakba dobták a holttestüket. Volt olyan áldozat, akinek a holttestét Bácskában találták meg. Az áldozatok személyi igazolványait felhasználva olajat hoztak be külföldről, vagy éppen különböző cégeket alapítottak egyéb gazdasági bűncselekmények elkövetéséhez. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!