Hírek

2005.09.20. 00:00

Kaffka Margit utcája

Számos híresség élt itt egykor, emléküket táblák őrzik a házfalakon. A régi idők üzletei is mind viszszaköszönnek cégéreiken keresztül.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Mozgalmas hely a Márvány a XII. kerület szívében, kisüzletek sora található itt, szép bérházak magasodnak, és jófajta éttermek várják a polgárokat
[/caption]– Felemás érzéseim támadnak, ha az utcánkra gondolok. Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy Szalóczi Pál hangjára ébred nap mint nap. Valamelyik reggeli gyors érkezésére hívja fel a figyelmet a Déli pályaudvar hangosbemondójában, pont amikor ki kell kelnem az ágyból – áll meg nevetve Maróti Gyuláné, aki majdnem harminc éve él a Déli közvetlen szomszédságában. – El is dobtam az ébresztőórámat. Az a baj, hogy nem csak efféle zajokat hallani az utcában. Borzasztóan nagy az átmenő forgalom, szörnyű a vasúti felüljárónál lévő kereszteződés. Azt viszont értékelem, hogy közel vagyok mindenhez, és a tömegközlekedésre sem lehet panasz errefelé. A vasúti felüljáró most már békés, tiszta arcát mutatja. Mióta befejeződött a felújítása. Most még ezüstösen csillog a korlátja, nem csúfítják kortárs „műremekek”. Aki mégis falfirkákra vágyik, talál eleget. A felesleges falragaszok nem lepik el a házfalakat. Talán azért, mert jónéhány kapualjban vörös betűs tábla figyelmeztet a ragasztási tilalomra. Lehet, hogy a grafitizéstől is hasonló módszerrel kellene elvenni az ifjú művészek kedvét. Mert kár az utca mindkét oldalán álló házakért.

Az Alkotás úttól jobbra a századelőn épült, régi, szemrevaló bérházak sorakoznak. Leginkább az emeleti részeiket érdemes nézegetni, itt egy szakállas férfifej, amott egy erkélyt tartó alak, dór oszlop, piros-fehér muskátli az ablakokban. Az utca közepén egy szakállas magyar vizsla fürkész kitartóan, láthatóan menekülne a négy fal közül. A járókelő szinten a táblák kelthetik fel a gyakorlott pesti figyelmét. Ritkán látni ennyi régi cégért és híres lakóra emlékező emléktáblát egy utcában. Ruházati és műszaki bazár, baromfi közért, Délbudai Fodrász Kisszövetkezet – hirdetik a neont még hírből sem ismerő üzletfeliratok. Balázs József író és dramaturg, Ordas Lajos evangélikus püspök, Sziklay László irodalomtörténész és Ormányi Kálló Ferenc tábori főesperes élt és alkotott az utca valamelyik házában. A Márvány utca 29-nek különösen izgalmas lakója volt. Kaffka Margit, a Nyugat első nemzedékének író-költőnője. De a különböző nemzetek is tevékenyen belopták magukat az utcába,  kínai és mongol étterem is hívogatja a kedves  vendéget. Utóbbi pácolt bárány, muflon és lóhússal is.

Az Alkotás utcától balra már nem a nosztalgia az uralkodó hangulat. Újabb, szögletesebb, kevésbé díszes épületek állnak egymás mellett. Rögtön az utca elején két iskola tanulói okosodnak. Először a Kossuth Lajos Közgazdasági Szakközépiskola, mellette a Szigeti György Műszaki Szakközépiskola Szőllősy Aurél és Kauser Andor tervezte épülete. Kettő van az utcában parkolóból is. Az egyiket P+R néven hirdeti a tábla, de a 220 forintos óránkénti díj nem erre enged következtetni. Az utcában várakoznak a gázművek gépkocsijai, és itt székel az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. – Kis üzletekből, borozókból sincs hiány. Még állatpatikánk is van! Nem beszélve a városzszerte híres, 1793-tól működő Márványmenyasszony étteremről – kukucskál be a nevezetes étterembe Kálói Anna. – Én nem panaszkodom, elégedett vagyok a környékkel. Zsúfolt, szemetes, nem lehet parkolni. De – a Rózsadomb kivételével – máshol sem lenne jobb.

Vágányok felett fut át

A Márvány utca névadója az 1800-as évek elején megnyílt Márványmenyasszonyhoz címzett vendéglő volt. A szűk utcácska két kerületet, az elsőt és a tizenkettediket köti össze. Mai jelét 1870 óta viseli. Korábban Marmor Gasse–nak hívták. Különlegessége, hogy egy darabon a Déli pályaudvar kivezető vágányai fölött fut. Az utca mentén épült házakat a 19-20. század fordulóján húzták föl.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!