Hírek

2005.09.20. 00:00

Katrina után most Rita riogatja Amerika partjait

Az Atlanti-óceán térségének idén immár 17. hurrikánja van erősödőben - jelentette a floridai előrejelző központ. Rita a Bahamáktól dél-keletre forgolódik, de az Egyesült Államok felé halad. Amennyiben mozgási iránya fennmarad, ereje pedig tovább nő, komolyan veszélyeztetheti a Floridából kinyúló Key West szigetláncot; a hatóságok erre figyelmeztették a turistákat.

Cs. E.

A járás polgármestere már vasárnap figyelmeztető nyilatkozatot tett közzé, mert egy kerékpáros verseny miatt több ezer biciklis tartózkodott még a kedvelt üdülőhelyen. Eközben szakemberek úgy vélik, katasztrófát okozhat New Orleans elsietett visszanépesítése.

„Mindenki megrémisztett, az árvíz óta ki sem mozdultam.”

A városvezetők harcolnak az egészségügyi hatóságokkal, akik ellenzik a túl gyors visszatelepítéseket. Három héttel a Katrina hurrikán pusztítása után még mindig újabb túlélőt találtak a vihar által elöntött louisiani városban. A 39 éves Reyne Johnson otthonában barikádozta el magát. A mentőcsapatok korábban is sejtették, hogy túlélő lehet a házban, de mivel nem kaptak egyértelmű visszajelzést, csak vizet és élelmet hagytak a párkányon. „Mindenki megrémisztett, az árvíz óta ki sem mozdultam” - magyarázta megtalálása után Johnson a Reutersnek. A férfi zavartnak tűnt, bár állítása szerint már sokkal jobban van. A hétvégén újabb halottakat is találtak, a hivatalos adatok szerint így összesen 883-an haltak meg a viharban. Louisianában 646, Mississippiben 218, Floridában, Georgiában, Alabamában és Tennesseeben összesen 19 emberéletet követelt a hurrikán. A múlt héten New Orleans egyes körzeteit megnyitották a visszatérők előtt, hétvégén azonban nagy vita robbant ki a városvezetők és az egészségügyi hatóságok között a visszatelepítés kérdésében. Az orvosok szerint – ha elsietik a viszszaköltözést – könnyen újabb tragédia sújthatja New Orleanst.  A BBC helyszíni tudósítói szerint a település továbbra sem látszik lakhatónak.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!