Hírek

2005.09.23. 00:00

Készülődik a Duna-parti cementcsúcs

Lábatlan képviselő-testülete határozatban nyilvánította ki, hogy 138 éve működő gyárában kész fogadni a Holcim cementgyár beruházását – értesült lapunk.

Izing Antal

A cég a civilekkel együtt kívánja áttekinteni az összes lehetőséget. Tény, hogy a lábatlani gyár az utóbbi száz évben körbeépült, legfeljebb 25 százalékos bővítést enged a jogszabály. A Nyergesújfalu ipari parkjába tervezett Holcim cementgyár vezetése úgy döntött, hogy az új cementműben nem tervezi veszélyes hulladék elégetését – adtuk hírül tegnap. Ezzel egy időben a nyergesi testület határozatban mondott nemet a hulladék égetésére a tervezett cementműben. Nyergesújfalu nem előlegként kapott 75 millió forintot a Holcimtól az ipari területre, hanem közvetítői díjként. A gyár tervezett helyszíne csak részben érinti a város ipari parkját, az magántulajdonosok birtokaira is átnyúlik. Azt honorálta a világcég, hogy a hivatal közbenjár 30-40 magántulajdonosnál a vételi jog megszerzéséért – mondta el lapunknak Nagy Mátyás jegyző.

Nyergesújfalu és a Holcim döntése ellenére Táton tegnap tüntettek. Szenes Lajos polgármester üdvözölte a lakossági aggodalmakra is tekintettel lévő döntést, „de a Duna menti medence településein az ellenzők érvelésében nemcsak a veszélyes hulladék égetését kifogásoltuk, hanem azt is, hogy ez egy iparilag túlterhelt, sűrű vidék, ahol már nem fér el egy ekkora beruházás. Lakóhelyünk szomorú környezetterhelési statisztikáit figyelembe véve, veszélyeztetett vízbázisra nem szabad ezt a gyárat felépíteni” – mondta lapunknak, Tát egyedül Nyergesújfalu irányába, a tervezett cementgyár felé terjeszkedhet. Ha a gyár megépül, Tát fejlődése megrekedhet. A Holcim állítja, többszöri kérésre sem kapta meg Tát rendezési terveit. A cég állja a vízbázis védőrterülete felmérésének költségeit. Értesülésünk szerint Esztergomban tartják a „Duna menti cement-csúcsértekezletet”, ahol a polgármesterek és a cégvezetés közösen keres megoldást.

Izing Antal -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!