Hírek

2005.09.20. 00:00

Kiabálás a Tisztelt Házban

Bekiabálások, meddő viták jellemezték az Országgyűlés tegnapi plenáris ülését.

Szakács Árpád–Tibay Gábor

Komédiába fordultak a tegnapi, a kormány jövő évi adóterveivel kapcsolatos parlamenti vitanap egyes részei. A fideszes és az MSZP-s képviselők állandó bekiabálásokkal zavarták egymás felszólalóit. Szili Katalin házelnököt is több incidens érte, miután nem adott szót Pokorni Zoltán és Varga Mihály fideszes frakcióvezető-helyetteseknek. Utóbbi politikus ugyan beszélhetett néhány percet, de Szili később megvonta tőle a felszólalás jogát. A Fidesz parlamenti képviselői személyes megtámadtatás okán akartak beszélni, a házelnök viszont úgy látta, ilyesmi nem történt. Ez hangos nemtetszést váltott ki az ellenzéki honatyák körében.

"Felelős politikus nem tud mást mondani három hónapon belül Washingtonban és Magyarországon.”
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédének jelentős részében tegnap is Orbán Viktor volt kormányfő bírálta kapott helyett, Orbán nem volt jelen a Házban. Gyurcsány ismételten felhívta a figyelmet a populizmus veszélyére, amely szerinte Orbán környezetéből tér vissza a közéletbe. Saját céljairól viszont kifejtette: addig nem nyugodt, amíg tudja, hogy élnek olyan nyugdíjasok az országban, akik a hónap végén pénztelenség miatt nem tudják eldönteni, hogy a kenyéren vagy más élelmiszeren spóroljanak. – Addig sem nyugszik, amíg egyes szülők abban kell válasszanak, hogy szakkörre íratják be a gyerekeiket vagy cipőt vesznek nekik – tette hozzá. A Fideszes képviselők viszont ezt a megjegyzést illették populizmussal. Gyurcsány hangsúlyozta: a párbeszéd híve és visszautasítja a „sértegető” politikára épülő demokráciát. A miniszterelnök beszédében tovább kritizálta a Fidesz elnökét. Főként azt kifogásolta, hogy Orbán aláírt egy szerinte liberális szellemű gazdaságpolitikai nyilatkozatot Amerikában. Ezzel kapcsolatban kifejtette: Orbán vagy nem tudja, hogy mit írt alá, vagy másként beszél itthon és másként külföldön. „Felelős politikus nem tud mást mondani három hónapon belül Washingtonban és Magyarországon” – jelentette ki a kabinet vezetője. A miniszterelnök hozzátette:  „annak a politikának, amit a Fidesz képvisel, kiszámíthatónak kell lennie – ha az ellenzéki párt mindig mást képvisel, az Magyarországnak nem segít.” A miniszterelnök szavai szerint annak szellemében hangsúlyozta ezt, mert „amit a Fidesz mond, lehet, hogy több millió ember számára is iránymutató.”

Négypárti javaslat a televíziós közvetítés rendjéről

Egy eredetileg négypárti javaslatra a házszabály egy, „A televíziós közvetítés rendje” címet viselő melléklettel egészülne ki. Az ügy könnyen kútba eshet: a házbizottsági ülésen Salamon László (Fidesz) bejelentette, pártja nem támogatja addig a módosítást, amíg nem születik megállapodás a képviselői felszólalások időkeretéről. A mellékletben egyébként az szerepel, hogy a parlamenti tévéközvetítések célja a nézők pártatlan, kiegyensúlyozott, pontos és tényszerű tájékoztatása az Országgyűlés tevékenységéről. A tervezet tartalmazza azt is, hogy a tévéközvetítés a kiépített zárt láncú televíziós rendszeren keresztül, az Országgyűlés Hivatalának stúdiójával és dolgozói közreműködésével valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!