Hírek

2005.09.13. 00:00

Küzdelem szomszédok között

Ma öt órára hívott össze lakossági fórumot Nyergesújfalu önkormányzata a tervezett cementmű építésével kapcsolatban, amelyen Dobos Imre, a Holcim Hungária Rt. egyik vezetője is részt vesz.

Izing Antal

Illés Zoltán fideszes képviselő arra szólította fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy akadályozza meg a cementmű felépítését. Illés szerint évi 25 ezer tonna veszélyes hulladékot és 50 ezer tonna egyéb anyagot égethetne el a gyár, 1,5 millió tonna cement gyártása mellett. Értesülésünk szerint a világszerte 61 ezer főt foglalkoztató Holcim 75 millió forint adásvételi előleget utalt át Nyergesújfalunak azért a 67 hektáros ipari területért, amely Nyergesújfalu városa és Tát nagyközség között terül el. Táton szeptember 22-én tartanak lakossági fórumot, ahol a cementmű ellen érvelő szakértők szólalnak fel. Táton várható egy olyan nyilvános vita is, amelyen az ellenzők részéről Illés Zoltán hívja ki szakmai vitára a cementmű megépítését szorgalmazókat.

Márta Irén, a Holcim szóvivője elmondta: nem biztos, hogy Magyarországon épül meg a mű. Lehet, hogy Szlovákiában vagy Romániában működik majd. Lapunk megkérdezte: ha Szlovákiában építik meg, akkor a határfolyamnak számító  Duna partján létesül-e. A szóvivő elmondta: Szlovákiában egy  parttól hatvan kilométerre működő gyár kapacitását bővíthetnék.  A szóvivő szerint korszerű, zárt rendszerű eljárást alkalmaznának Nyergesújfalun, így abból a környezetet semmi nem terhelné. A Holcim a lábatlani gyárat bezárná, így korszerűbb üzem kezdené meg működését. A meglévő 182 munkahely mellé 52 újat teremtenének.  Szenes Lajost, Tát polgármesterét arról kérdeztük, nem az a tény zavarja-e Tátot, hogy az ipari park eladásából nem részesül. Szenes így válaszolt: – Nem pénzkérdés, nem is a Holcim Rt.-vel van gond, hanem a helyszínnel. Unokáinktól kaptuk kölcsön szülőföldünket, ezért nem mindegy, milyen állapotban adjuk vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!