Hírek

2005.09.28. 00:00

Lebontják az Illatos úti „Dzsumbujt”

Felszámolják Budapest talán leghírhedtebb nyomornegyedét, az Illatos úti Dzsumbujt. Az erről szóló megállapodást tegnap írta alá Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter, Demszky Gábor főpolgármester és Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármester.

Vajta Zoltán

A három házból álló tömböt elbontják. Az egyik helyén közlekedési csomópont lesz, a telek fennmaradó részének sorsa egyelőre még bizonytalan. Egy biztos, lakóházat nem építenek ide. A IX. kerületi

Az kaphatott hajlékot a négyszáz, egyenként 28 négyzetméteres szoba-konyhában, akinek legalább négy gyereke volt.

önkormányzat ugyanis elismerte, hogy a környék nem lakóövezet. Hiányoznak az iskolák, óvodák, de még az élelmiszerboltok is az egykori iparterületről.

A buldózerekre egyelőre várni kell, ugyanis nem csak bontásból áll a szociális városrehabilitációnak nevezett program. Tornai István ferencvárosi képviselő azt mondja, voltaképp megtanítják élni a Dzsumbuj lecsúszott lakóit. Képzési, felvilágosító és egészségügyi foglalkozásokat, tanodát szerveznek számukra a családmentori szolgálaton keresztül. Adósságkezelő programba is bevonják őket, hogy törleszthessék rezsitartozásaikat. Mindezt azért, hogy amikor majd elmennek innen, segítség nélkül is boldogulhassanak. Az elköltöző lakók cserelakást vagy készpénzt kapnak új otthon vásárlására.

A Dzsumbujt eleve szegénytelepnek tervezték. A harmincas években ide zsúfolták be az elcsatolt területekről Magyarországra emigrált hontalanokat. A vidéki szegénység elől a fővárosba menekülők is itt jutottak lakáshoz. Az kaphatott hajlékot a mintegy négyszáz darab huszonnyolc négyzetméteres szoba-konyhában, akinek legalább négy gyereke volt. Ellenkező esetben két család osztozott egy garzonon. Így lakhattak a kezdet kezdetén három-négyezren a telepen. Mára mintegy nyolcszázan maradtak. Az önkormányzat évek óta nem ír ki pályázatot az itteni bérlakásokra. A megürülő otthonokat lakhatatlanná tették, befalazták, hogy ne költözzenek be önkényes lakásfoglalók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!