Hírek

2005.09.09. 00:00

Másra mutogat az állam

Miközben újabb perek indulnak az állammal szemben a kórházi kezelések kapcsán, addig november 1-jétől az állam már nem visel felelősséget a nem várt megbetegedésekért, azt a gyógyszergyártókra hárítja.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Egy somogyi kórházban fertőződött meg Hepatitis C vírussal, mely az ott kapott vérplazmából juthatott a szervezetébe – állítja egy nő
[/caption]Az illetékes kaposvári kórházat és az államot is pereli Radovics Csilla ügyvéd abban az ügyben, amelyben a feltételezések szerint egy kezelés alatt Hepatitis C vírussal fertőződött meg egy idős nő. A kismamakeresetek ügyében az állammal szemben korábban már pert nyert jogásznő az iratokat még a héten eljuttatja a bíróságra. Lapunk már beszámolt arról, hogy egy kórházi kezelés után a súlyos májkárosodást okozó Hepatitis C vírust mutatták ki egy nő szervezetében. B. Ferencné – állítása szerint – tünetei a kezelést követően jelentkeztek. Egy baleset után ugyanis véregységeket és -plazmát kapott. Hat héttel később háziorvosi javaslatra ellenőrzésként vért vettek a gyengélkedő asszonytól, a mintából pedig augusztus 19-én egyértelműen kimutatták a Hepatitis C vírust. B. Ferencné meg van győződve arról, hogy a kórházi kezelésen fertőződhetett meg a gyógyíthatatlan betegséggel. Azelőtt soha nem kapott vért.

Az idős hölgy korábban az egészségügyben dolgozott, ahol folyamatos orvosi vizsgálaton esett át, s kizárja, hogy közvetlen családtagjától kaphatta el a fertőző betegséget. Radovics Csilla igazságügyi orvos szakértőkkel is konzultált, s szerinte erős a gyanú, hogy a nem megfelelő ellenőrzés miatt kerülhetett fertőzött vér a kórházba. Hasonló egészségyügyi perekben már több precedensértékű ítélet is született. Az úgynevezett hepatitisperek 2002-ben kerültek a figyelem középpontjába. Korábban ugyanis főként a hemofíliás betegek körében okoztak tömeges megbetegedéseket a fertőzött vérkészítmények. A bíróságokhoz keresetek özöne érkezett azoktól, akik úgy gondolták, a kórházban kapott fertőzött vértől vagy vérkészítménytől betegedtek meg. Sokan pert nyertek, ellenben számos olyan eset is volt, amelyben nem sikerült bizonyítani a kórház felelősségét. A jogosnak ítélt kártérítések több millió forintot tettek ki esetenként, ezenkívül az államot havi életjáradék megfizetésére is kötelezte a bíróság.

November 1-jétől változik a jogszabály, az állam már nem lesz felelős azokban a kártérítési perekben, ahol esetleg gyógyszerszedés miatt szenved valaki egészségkárosodást. A B. Ferencnét képviselő Radovics Csilla ügyvédnő szerint „felháborító az eset”, hiszen az állam már megint kivonja magát a felelősség alól. Hozzátette: a kórházban joggal várja el a beteg azokat a szigorú ellenőrzéseket, amelyekkel kiküszöbölhetők a nem várt megbetegedések. Lapunk tegnap ismételten megkereste az érintett Somogy megyei kórházat. Az ügyben nyilatkozatra jogosult személyt többszöri megkeresésünkre sem tudtuk elérni.

Miért veszélyes a Hepatitis C megbetegedés?

A hepatitis a máj gyulladásos megbetegedése. A szerv életfontosságú szerepet játszik a táplálék feldolgozásában, a vér alkotóelemeinek termelésében és a szervezet méregtelenítésében. Ezért a máj károsodása súlyos, sőt halálos következményekkel is járhat. A gyulladásos betegségnek több fajtája is van, ezek közül legsúlyosabb a Hepatitis C, amely jelenleg gyógyíthatatlan. Lappangási ideje leggyakrabban 6-9 hét. A vírussal szemben főleg az idősek veszélyeztetettek, hiszen az ő korukban súlyosabb szövődményekkel jár a megbetegedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!