Hírek

2005.09.23. 00:00

Megalázzák tanáraikat a diákok

TISZTELETLENSÉG Olvasónk lánya tanárnő egy szakközépiskolában. Az asszony állítása szerint a diákok ma bármit megengedhetnek maguknak, a pedagógusok kénytelenek tűrni.

BAMA

Olvasónk leánya pedagógus. A legtöbb diák nagyon szereti, és ő is kedveli a gyerekeket. Az asszony elmondása szerint a mai gyerekeket nagyon elkapatták. Nem tisztelik az oktatókat, ronda szavakkal illetik őket. A nevelők pedig nem tehetnek semmit, mert meg van kötve a kezük. Ha rossz jegyet és intőt adnak, akkor a diákok vagy felháborodnak, vagy félvállról veszik a dolgot. A szülők pedig nagyon elfogultak csemetéikkel. Olvasónk kérdése, mi ennek az oka, és ki védi a tanárok érdekeit?

– Korábban kevésbé voltak jelen az egyéni jogok – mondta kérdésünkre Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Hozzátette, a rendszerváltás után az egyén mint önállő érték jelent meg a közösséggel szemben. Az „én” felértékelésének következménye, ami az iskolában ma lecsapódik. Az oktatási politikában hozott módosítások olyan üzeneteket közvetítenek, amelyek leértékelik a pedagógusokat. A tanár és a diák nem csak oktatási-nevelési, hanem szociális kapcsolatba is kerül egymással. A mindenkori kormányzat felelőssége lenne, hogy a tanulók és a pedagógusok személyiségi joga érvényesüljön az iskolákban.

REGGEL, 1122 Budapest, Városmajor u. 12–14.

Tel: (36-1) 488-5541 e-mail: [email protected] -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!