Hírek

2005.10.01. 00:00

Megéri kezdőt alkalmazni

Startol a pályakezdők munkavállalását segítő program. Jobban járnak a nyugdíj közelében járók is, akik nehezen találnak új munkahelyet.

Braunmüller Lajos

Mától indul a pályakezdők munkavállalását segítő Start-program, valamint az ötven év felettiek elhelyezkedését megkönnyítő, és majdani nyugdíjukat kiegészítő Prémium Évek program.

A 25 év alatti – illetve diplomások esetén 30 évesnél fiatalabb – pályakezdőket támogató Start-program lelke az első alkalommal ingyenesen kiváltható Startkártya lesz. Az igazolvány tulajdonképpen mindenben megegyezik a már jól ismert társadalombiztosítási kártyával. A különbség, hogy olyan pályakezdő fiatalok igényelhetik, akik első munkahelyükön kezdenek dolgozni, vagy pályájukat ösztöndíjasként kezdik. A Startkártyával munkába álló fiatalok után október elsejétől nem kell a munkáltatónak befizetni a teljes közterhet, és aztán a törvényben meghatározott mértékben később visszaigényelni, ahogy eddig működött a rendszer. Mától az állam már eleve csak a csökkentett mértékű közteherre tart igényt. A változások számos cégnek, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak jelentenek majd könnyebbséget.

A pályakezdő munkába állását követő első évben a mostani 33,5 százalék helyett mindössze 15, és a második évben is csak 25 százalékos közterhet kell fizetni a fiatal munkaerő bére után – tudtuk meg Schranz Edittől, a Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivőjétől. Az új rendszerben tehát az állam két évig támogatja a pályakezdőket a korábbi egy év helyett. Emellett a munkáltatók startkártyások alkalmazása esetén mentesülnek a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A támogatás középfokú végzettséggel rendelkezők esetében a minimálbér – jelenleg 57 ezer forint – másfélszereséig, felsőfokú végzettségűek esetén a kétszereséig érvényes. Ha a pályakezdő ennél többet keres, a fennmaradó részre már a szokásos feltételek vonatkoznak.

A kártya érvényességi ideje két év, amely a kiállításának keltétől ketyeg, emiatt is érdemes a fiataloknak először munkáltatót találniuk, és az állás biztos ígéretében kiváltaniuk a Startot. Az igényléshez ki kell tölteni egy adatlapot, ehhez az APEH lakhely vagy tartózkodási hely szerinti illetékes ügyfélszolgálatain juthatnak hozzá, de letölthető az adóhatóság honlapjáról is. Jövő év június végéig még párhuzamosan működik a Startprogrammal a korábbi pályakezdő kedvezményrendszer is azok esetében, akik október elseje előtt helyezkedtek el, de ők is átállhatnak majd az új, kedvezőbb rendszerre.

Jobban járnak október elsejétől a nyugdíj közelében járók is, akik, ha elvesztik állásukat, sokszor nagyon nehezen találnak új munkahelyet. Szombattól lép életbe ugyanis a versenyszférában a Prémium Évek elnevezésű, a nyugdíj előtt állók munkavállalását segítő program, amely a költségvetési területen dolgozók esetében már január elseje óta működik. Ennek lényege, hogy ha egy cég részmunkaidőben tovább foglalkoztatja dolgozóját, aki három éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt és legalább 25 éves munkaviszonnyal rendelkezik, akkor az állam kiegészíti járulékait, és a dolgozó teljes munkaidő után kap nyugdíjat. Ahhoz, hogy a munkáltató részt vehessen a Prémium Évek programban, vállalnia kell, hogy dolgozói létszámát növeli tíz százalékkal, de legalább öt fővel. Ha például startkártyás fiatalokat vesz fel emiatt, akkor mindkét program előnyeit élvezi.

Különösen nehéz elhelyezkedniük azoknak, akiknek már csak öt évük van a nyugdíjig, ezért ők az álláskeresési támogatást november 1-jétől a szokásos fél év helyett öt évig kapják, ha regisztrálják magukat munkanélküliként. A támogatás mértéke a korábbi keresettől és a minimálbértől függ, legmagasabb összege 68 ezer forint. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a támogatás munkavállalásra ösztönöz, ezért az első három hónap leteltével mértéke csökken. Ám ha az öt év alatt nem talál munkát az érintett – ami bizony könnyen előfordulhat –, akkor is nyugdíjba mehet.

a nyugdíj közelében járók is, akik nehezen találnak új munkahelyet. Braunmüller Lajos -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!