Hírek

2005.09.10. 00:00

Megkötöttük a gabonabékét

Újvári Miklós, Peking

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára hosszasan állt némán a pekingi Láma templom tizennyolc méter magas Buddha-szobra előtt. A miniszterelnök felesége tegnap délutánra látta már a Nagyfalat, a Tiltott várost, a bevásárlóutcákat. Férjének, a magyar kormányfőnek azonban a Láma templom volt az első és egyetlen kulturális programja a kínai fővárosban. Meg is jegyezte, „ha már nem leszek miniszterelnök, visszatérek ide több szabadidővel. De remélem, ez még nagyon soká lesz”.

Gyurcsány és öt minisztere másfél nap alatt nem keveset ért el Pekingben. Búzaügyben Benedek Fülöp földművelésügyi államtitkár olyan megállapodásra jutott, amely váratlanul felgyorsíthatja a magyar gabonagondok megoldását. Elérte, hogy Kína feloldja a magyar búzára 1977. év óta fennálló terményminőségi okokból elrendelt embargót. Négy hatóság egyidejű aláírását szerezte meg, így idén 0,5–1 millió tonna búzát adhatunk el Kínának, az éves magyar búzatermés mintegy hetedét.

Három évtizedes gabonaszállítási tilalom végére került pont

a pekingi tárgyaláson.

A Lenovo az egyik legismertebb kínai informatikai cég, amióta „kilóra” megvásárolta az IBM-et. Az IBM eddig is jelen volt Magyarországon, tegnap pedig Kóka János gazdasági miniszter arról tárgyalt a vállalatóriás elnökhelyettes-asszonyával, Bai Hui Minnel, hogy ez a jelenlét erősödjön. A megbeszélések biztatóan alakulnak.

A magyar kormánydelegáció abban is bízott, hogy a gigantikus olimpiaberuházásokban is juthat szerep Magyarországnak. A 2008. évi pekingi játékokról beszéltek a szervezőbizottsággal, illetve Vang Ki-san pekingi polgármesterrel. Kóka abban bízva, hogy a játékokra Magyaroszág is szállíthat ásványvizet Pekingbe, egy, a díszcsomagolású ásványvizes palackot adott át a szervezőbizottságnak.

Gyurcsány Ferenc tett egy meglepő kijelentést Peking egyik elit egyetemén diákok előtt tartott beszédében kijelentette: az EU-nak már csak néhány országa ellenzi a kínai vízumkényszer megszüntetését. Magyaroszág azon államok közé tartozik, amelyek a vízumkényszer megszüntetését támogatják. Gyurcsány kijelentése azért érdekes, mert Kína eddig nem követelte látványosan a vízummentességet. Magyarország ebben az évben várhatóan csaknem kétszer annyi vízumot fog kiadni Kínának, mint tavaly. De a kínaiaknak a schengeni térségbe is kell vízum, és ennek eltörléséről ott sincsenek parázs viták. A Magyarországra utazni kívánó kínaiaknak mintegy 10 százalékát nem engedik be Magyarországra, mert fennáll a gyanú, hogy illegális letelepedési szándékkal érkeznének. A magyarországi kínaiak száma 25–30 ezer közé tehető. Somogyi Ferenc külügyminiszter végül lapunk kérdésére úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök csak általános értelemben beszélt a vízum intézményéről.

a pekingi tárgyaláson. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!