Hírek

2005.09.29. 00:00

Megőrizte falusias hangulatát

Tömegközlekedéssel sincs igazán messze Budapesttől. Diósdot mégis elkerülték mindazok a változások, amelyek a többi Budapest környéki várost átformálták.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A diósdi mini lakótelepet össze sem lehet hasonlítani a budapesti panelrengeteggel. Parkokba ágyazódnak a téglából épült páremeletes házak. A forgalom még a főutakon is elviselhető.
[/caption]Diósd úgy lett a kiköltözők számára is vonzó, mindennel ellátott település, hogy jellegében megmaradt falunak. Pontosabban amolyan kisközségnek, kis forgalommal, csöndes utcákkal. Diósdon már a hetvenes években sem voltak külterületi földek. Így nem tudtak megtelepedni a multinacionális cégek, illetve a bevásárlóközpontok. Eddig. Az önkormányzat azonban most arra készül, hogy pénzzé teszi a focipályát, hogy bevásárlóközpont épülhessen a helyén. Több ismert áruházlánc érdeklődött már, köztük a Lidl és a Tesco is.

A diósdiak megosztottak ebben a kérdésben. A kereskedők közül sokan ellenzik, féltik a forgalmat a nyilván alacsonyabb árakon dolgozó multitól. Aláírást is gyűjtöttek a beruházás ellen. Seprődi Edit, az Orsi vegyesbolt tulajdonosa is aláírta az ívet. Szerinte a hipermarket veszélybe sodorná a diósdi üzleteket. Már így is sokan járnak vásárolni a szomszédos településekre, a Corába és az Auchanba. A lakók közül sem lelkesedik mindenki az ötletért. Juhász Annamária (29) sem. Ő attól tart, hogy oda a falu közbiztonsága. Diósdon ugyanis jelenleg nem jellemző a bűnözés. Spéth Géza polgármester szerint ettől nem kell tartani. Az áruház környékét ugyanis felszerelnék térfigyelő kamerákkal. A településen eddig is működtek már kamerák. A közigazgatási határnál erre táblák hívják fel a figyelmet.

Schreiter Józsefné (69) inkább valamiféle sportközpontot látna szívesen hipermarket helyett. Budavári Gabriella (29) óvónőnek sem hiányzik ide egy nagy bevásárlóközpont. Fontosabb, hogy megmaradjon a csönd és a tiszta levegő. Harmos Krisztinának (34) viszont semmi kifogása nincs ellene. Legalább nem kellene olyan messzire menni a nagybevásárlás miatt.

Egy biztos, ha nem lesz bevásárlóközpont, a település iparűzésiadó-bevételei ezután is elmaradnak a szomszédos kisvárosokétól. Viszont Diósd épp emiatt egyre vonzóbb a zöldbe vágyó kiköltözőknek. Ottjártunkkor sok olyan helybéliekbe botlottunk, akik néhány évvel ezelőtt választották otthonul a települést. Többen azért, mert nyaralójuk, telkük volt Diósdon. Budavári Gabrielláék nyolc éve határozták el, hogy feladják a zajos, füstös életüket. Lakásukat pénzzé tették, és házat építettek a hétvégi nyaraló helyén. Harmos Krisztina pedig három éve lakik itt. Akárcsak Szabó Györgyi (33) kutatóbiológus. Ő annak ellenére nem bánta meg a döntést, hogy autó nélkül két kilométert kellene gyalogolnia
a buszmegállóig. Továbbá bosszantóan sok a földút a falu szélén. Budapesti munkahelyére pedig kész tortúra bejutni. Autóval 40 perc, tömegközlekedéssel másfél-két óra.

Diósd népessége sajátosan növekszik. A volt üdülők válnak lakóházakká. A betelepülők többsége fiatal házaspár, így a faluban nem tartanak az elöregedéstől. Ám az infrastruktúra még nem követi a változásokat. Zsúfoltak az óvodák, nagy a sorbanállás a postán, és sok a csatornázatlan ház. Spéth Géza polgármester azt ígéri, hogy legkésőbb 2010-ig befejezik a csatornázást. A dél-budai szennyvíztisztítóra kötik majd rá az új diósdi házakat.

A lakóknak sok rossz szavuk nincs a falura. Nem bánják, hogy moziba, színházba csak Budapesten tudnak elmenni. Diósd maradjon csak meg ilyen csendes, kisforgalmú településnek – mondják. Kapnak viszont olyan programokat, amit a budapestiek biztosan nem. Tavaszváró ünnepséget, Szent Gellérthetet vagy az őszi disznóvágást. Az utóbbinál az egész falu apraja-nagyja degeszre eszi magát az igazi magyaros disznótorosból. Azért is jók az ilyen rendezvények, mert itt együtt mulathat az őslakosság az újonnan ideköltözöttekkel. Itt nincs háborúskodás a régi és az új diósdiak között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!