Hírek

2005.09.06. 06:25

Milliárdos fogturizmus

A rendkívül magas nyugat-európai árak miatt egyre többen jönnek Magyarországra fogászati kezelésre. Nálunk feleannyiba sem kerülnek a beavatkozások.

Juhász Ádám

A virágzó fogturizmus jegyében egyre több magyar orvosi magánvállalkozás szervez utazásokat – repülÕjegy- és szállásfoglalással – külföldi pácienseknek. Londonban például egy koronáért akár nyolcszor többet is elkérhetnek, mint Magyarországon. Az angolok így könnyen fizetik ki nálunk az árakat. Nagy-Britanniában csak a gyerekek, a várandós, illetve a gyermekeikkel otthon lévő anyák és a segélyből élők költségeit fedezi az állami egészségügyi szolgálat.  A budapesti Kreativdent fogklinika vezetője, Knoth Attila elmondta, egyre több brit vendég kér itthon komoly kezeléseket. – Volt olyan angol páciens, akinek  17 fogát kellett eltávolítani. Mindez egy ottani fogorvos szerint 30 ezer fontba – 11,5 millió forintba – került volna. Mi ezt 6-7 ezer fontért – 2,6 millió forintért – megcsináltuk.

Sopronban 230 fogászati rendelÕ működik, amelyekben ötszáz fogorvos dolgozik. Egy hasonló méretű brit városban nehezen lehet húsznál több fogorvost találni. Az angolok mellett az osztrákok is szívesen járnak ide fogászati kezelésre. A hűség városában a fogturizmus olyan elterjedtté vált, hogy minden második osztrák Magyarországon csináltatja a fogait. A Magyarországra érkező vendégek pedig mintegy ötöde biztosan felkeres egy fogorvost. A fogturizmusból származó éves bevételt sok millió fontra – forintban milliárdok – becsüli az angol Telegraph riportere.

Az osztrák fogorvosok nem tudnak versenyezni a hazai árakkal. Veszteségeik miatt szövetségbe tömörülve próbálják menteni a menthetőt: elérték, hogy Ausztriában magyar fogorvos ne hirdethessen. Ennek ellenére semmi sem változott. Magyar szakértők szerint egyszerÛen csak arról van szó, hogy a nyugati viszonyokhoz képest csábítók a hazai árak, illetve a fogorvosok is felkészültebbek, mint az osztrákok.

Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának vezetője elmondta, hogy Középés Kelet-Európában még mindig Magyarországon a legolcsóbbak a fogászati kezelések. Gerle szerint a hazai fogturizmus a fürdÕhelyi gyógyturizmusnak köszönheti nagy sikereit. A magyar szakemberek felkészültek, és az ellátás is jó. A kezelések pedig – más uniós országokhoz képest – sokszor tizedannyiba kerülnek. A Hungarian Dental Travel Ltd. az angol fogászati árak töredékéért kínál magyarországi ellátást, írja a Világgazdaság. A cég hirdetésében az angol tarifák 60 százalékáért minÕségi kezelést ígér. A vállalkozás szerint, ha egy brit állampolgárnak fogbeültetésre, porcelánhéjra, koronára vagy hídra van szüksége, több pénzt takaríthat meg, mint amennyibe az utazás és a szállás kerül. Jelentős összeget, akár 12 ezer fontot – 4,5 millió forintot – is meg tudnak takarítani az angol betegek. Ráadásul a fogorvosnál megspórolt pénzüket gyógyfürdÕzésre, golfozásra fordíthatják – csalogatja a cég leendő ügyfeleit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!