Hírek

2005.09.06. 00:00

Nyolc év után lebontották az Alkotmányt

Nyolc évig állt üresen az újpesti Alkotmány mozi. Júliusban lebontották, hogy lakó- és irodaházat építsenek a helyére.

Vég M.

Az Árpád úti filmszínházban 1997 októberében vetítették az utolsó filmet, majd berácsozták a bejáratát. Ezt azonban rendszeresen feltörték a hajléktalanok, falai a plakátragasztók kedvenc célpontjaivá váltak. A város egykori legnépszerűbb mozijának a Duna Plazában nyílt, első magyarországi multiplex adta meg a kegyelemdöfést, a nézők átpártoltak a légkondicionált vetítőtermekhez. – Jelenleg nincsen filmszínház Újpesten. Senkinek nem jutott eszébe, hogy az Alkotmány mozit felújítva, továbbra is az eredeti funkció maradjon az épületben. Nem volt eszköz a kezünkben. A fővárosi önkormányzat eladta a területet, és többszöri tulajdonoscsere után a jelenlegi, bontási engedélyt kért a rendkívüli módon elhanyagolt épületre. Mivel ez esztétikailag indokolt, nem volt más választásunk. A hagyományos moziknak szerintem befellegzett – mondja Derce Tamás IV. kerületi polgármester. A beruházó Kipkerszolg Kft. százmillió fölötti összegért 2003 decemberében vásárolta meg az Újpest Központ metróállomástól csak néhány háztömbnyire, tehát frekventált helyen lévő telket. Másfél év tusakodás után – többek között a kerületi főépítész hozzájárulására kellett várni –, végül idén júliusban indulhattak a dózerek.

– Ötszintes házat építünk, amelyben több mint negyven lakás lesz. Az első lakók jövő nyáron költözhetnek majd be. A homlokzat minden helyi kívánalomnak eleget tesz. A mozi széksorait, a vetítő felszereléseit egy múzeum kérte el tőlünk – mondja Orbán Zoltán, a Kipkerszolg Kft. ügyvezetője.

Csak az emléke marad

Az új épületet Alkotmány háznak keresztelik majd el, hogy így őrizze a népszerű mozi emlékét. Egy emléktábla elkészítésével is jelezni kívánják, hogy hetvennyolc éven keresztül itt vetítettek filmeket az Alkotmány moziban. Még csak az alapozásnál tartanak, de a jövő üzlethelyiségei máris gazdára találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!