Hírek

2005.09.07. 00:00

Őrzés helyett fenyegetnek

Feljelentéssel fenyegette meg a Reggel munkatársait a Fővárosi Vízművek. Mindezt azért, mert lapunk felhívta a figyelmet arra, hogy nem őrzik kellőképpen a budapesti ivóvízkészletet.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="308"] Nem állíthatunk minden kút mellé őrséget...
[/caption]A Reggel újságírója és fotóriportere engedély nélkül kereste fel a kutakat, amelyek vízzel látják el a fővárost. Az oda vezető úton nyitva találtuk a sorompót. Senki nem szólt a Reggel munkatársaihoz, pedig jöttek-mentek a vízművek autói. Biztonsági őrüket nem láttuk az elvileg őrzött területen. Az egyik kútról pedig megállapítottuk, hogy szerszámok nélkül is szét lehet szerelni. Ez azért megdöbbentő, mert így illetéktelenek is hozzáférhetnek a budapesti ivóvízkészlethez. Tegnapi helyszíni riportunkban felhívtuk a figyelmet a tarthatatlan helyzetre. A vízművek kommunikációs vezetője válaszul azt közölte, hogy ők pedig feljelenthetnek bennünket szabálysértésért. Hiszen engedély nélkül jártunk a védett területen. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottságának elnöke, Halák László szerint helyesen járt el a Reggel. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 1993-ban fogadta el az újságírói etikai kódexről szóló határozatot. Ebben az is olvasható, hogy az újságírói szakma jogokkal, kötelezettségekkel, előjogokkal és felelősséggel jár. Halák szerint az újságíró szakmai hivatása, hogy szolgálja a nyilvánosságot. Ha a közérdek úgy kívánja, élhet előjogaival.

A Reggel szerkesztőségi álláspontja

Valós veszélyforrást sejtettünk, s munkatársaink tapasztalatai szerint ezek beigazolódtak. A budapesti ivóvízkészletet nem őrzik. Ezen nincs mit szépíteni. Utólag lehet mosakodni, ám itt csak egy valami számít: egyetlen biztonsági őrt sem láttunk. A kútba, amelynek fedelét puszta kézzel el tudtuk távolítani, elég lett volna 9 gramm plutóniumot beledobni. A Reggelnek persze esze ágában sem volt ilyesmit tenni. De tudomásul kell venni: Európában terrorveszély van. A vízbázis védelméről nem gondoskodni több mint felelőtlenség. A Fővárosi Vízművek a felelőst ne a sajtóban, hanem saját háza táján keresse!

A Reggel munkatársai engedély nélkül léptek a vízművek területére. Kizárólag azért, hogy felhívják a figyelmet a problémára, nem pedig, hogy ártsanak – vélte Halák. Az már nem lett volna helyénvaló, ha az újságíró ezzel közveszélyt okoz. Például nem mérgezheti meg a kutat azért, hogy bebizonyítsa:  ezt háborítatlanul meg lehet tenni. Nem osztja ezt a véleményt Magyar György ügyvéd. A sajtó munkatársainak kötelessége felhívni a figyelmet a visszásságokra. Ám ennek érdekében nem hághatja át a jogi normákat. Az ügyvéd szerint nem követhet el szabálysértést az újságíró azért, hogy egy másik szabálysértés napvilágra kerüljön. Csak ha erről előzetesen értesíti a hatóságokat. Hegedűs László ügyvéd szerint viszont erőszakos behatolás esetén felelősségre lehetne vonni az újságírókat. A Reggel munkatársai ugyan szabályt szegve jutottak az információhoz, ám ennek társadalmi veszélyessége alacsony.

Az viszont valós veszélyforrás, ha valaki rossz szándékkal megy ki a kutakhoz. Az itteni víz annyira tiszta, hogy különösebb tisztítás nélkül, klór hozzáadásával kerül a vízvezetékekbe. Onnan pedig a háztartásokba. A szigeten tilos vegyszert alkalmazni a mezőgazdasági termesztéshez, hogy ne szennyezhesse a vízbázist. Az illetéktelen behatolás megakadályozása azonban még nem megoldott. Külföldön nagyobb figyelmet fordítanak erre. A Fővárosi Közgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke, Bánsági György úgy tudja, minden országban különlegesen védik az ilyen vízbázisokat. Prágában katonai őrség vigyáz rá, és csak külön engedéllyel lehet oda bejutni. Úgy tudjuk, a Fővárosi Vízművek szakembereinek hetekkel korábban kellett engedélyeztetniük, hogy megtekinthessék az egyik finnországi gyűjtőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!