Hírek

2005.09.21. 00:00

Politikai lakásfoglalás

Új bérlakásokat adtak át Angyalföldön. Volt ott miniszter, polgármester. És egy új lakó. Kár, hogy a többiek hiányoztak.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A XIII. kerületi új lakásokat a politikusok, Tóth József polgármester és Kiss Péter kancellária miniszter „foglalta el”. Pálos Tiborné új lakó csak néz.
[/caption]– Szeretném meghívni a miniszter és a polgármester urat egy kávéra. Várom önöket az új lakásomban – mondta elérzékenyülten Pálos Tiborné. Az új lakó egyik kezében pezsgőt, másikban pedig a lakáskulcsot szorította magához. Az első emeleten egy-két erkélyen már muskátli virít. Van, ahol kisszékek uralják a lakáshoz tartozó szabad területet. Lakókat még nem látunk, festékszag terjeng a lépcsőházban. Pontosan százkilenc új lakás. Százkilenc új otthon. Ez az eredménye a rendszerváltozás óta az egyik legjelentősebb önkormányzati beruházásnak. Ezt ünnepli látványosan a politika. Kár, hogy az új lakók – egy kivételtől– hiányoznak.

Az Állami Támogatású Bérlakás program keretében épültek meg a lakások. Az új lakók címe ezentúl Dévai utca 7. Az épület másik oldalára beköltözők pedig a Szabolcs utca 12., 14. vagy 16. számot írhatják majd be hivatalos papírjaikba. Az épület száz százalékban a XIII. kerületi önkormányzat tulajdona. Az ingatlan összesen csaknem hatezer négyzetméter alapterületű. A lakások összkomfortosak. Egyedi víz- és elektromos fogyasztásmérővel felszereltek. Az új épületben hét üzlet is gazdára talált. A pinceszinten pedig százhuszonhat férőhelyes parkoló várja az autótulajdonosokat. A hatemeletes lakóház oldalfolyosós, egy-egy a garázsszintről induló lépcsőházzal. Az épületben az egyszobástól a négyszobás lakásig mindenki megtalálhatja a neki kedvező nagyságot és elosztást.

A beruházó a XIII. kerületi önkormányzat, az építő pedig a Hérosz Rt. volt. Angyalföld polgármestere az épület garázsában beszélt az eredményekről. – A kivitelezés bruttó összege 1,77 milliárd forint volt. Az építéshez 450 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzatunk. A tervek elkészítéséhez csaknem harminckilencmillió forinttal járult hozzá a fővárosi önkormányzat – mondta Tóth József.

Az eseményen a jelképes piros szalagot Kiss Péter kancellária miniszter vágta volna el. De ezúttal elmaradt a szalagos-ollós ceremónia. Pezsgő volt helyette. És politikusi mosoly. A lakásokat egyébként az önkormányzat költségalapon adja bérbe. A lakóhelyiségek hasznosításáról a képviselő-testület döntött. A százkilenc lakásból kilencvenötöt pályázaton hirdetett meg a hivatal. Tizenhárom lakást azok a lakók használhatnak, akiknek otthonait jelenleg felújítják. Egyet pedig házfelügyelői-szolgálati otthonként adtak bérbe. A pályáztatás eredménye szerint eddig hetvenöt lakást és harminckét garázst vettek igénybe a bérlők, a beköltözés folyamatos. – Az épület átadásával további kerületi családok kerülnek az eddiginél jobb lakásba. Akik most beköltöznek az újakba, azok a régit visszaadják az önkormányzatnak. Ezeket pedig rászoruló kerületi lakosok kaphatják meg. Így várhatóan kétszázhatvan család lakáshelyzetét oldja meg az önkormányzat új bérháza –mondta Tóth József polgármester.

Megújulást segítő kerületi programok

A képviselő-testület 2001-ben fogadott el programot a Dózsa György út–Lehel u.–Bulcsú u.–vasút által határolt terület megújítására. Első lépésként kilenc önkormányzati tulajdonú épületet újítottak fel. Így készült el a Lőportár u. 5., majd valamivel később a 3./b szám alatti épület rehabilitációja is. A további tervek között szerepel a Béke úton újabb fecskeház építése. Valamint az angyalföldi program, vagyis az Európa Terv XIII. keretében a Kassák Lajos utca környékének megújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!