Hírek

2005.09.28. 00:00

Rájasimogatás trópusi esőben

Már csaknem hárommillióan jártak az ország egyetlen magánállatkertjében, a budafoki bevásárlóközpontban lévő Tropicariumban. Talán nem véletlenül.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gyermekek és felnőttek egyaránt egészséges borzalommal figyelik a cápák úszkálását. Azzal mindenki egyetért: legjobb a plexilemezen keresztül szemlélni a fenevadakat.
[/caption]Ez nem átlagos állatkert. Azt hittem, de tévedtem. Rögtön a bejárat után pár lépéssel meglepetés éri a városligeti műintézményen nevelkedett állatbarátot. A látszólag az anakondák és tigrispitonok által uralt teremben hosszú, vörös csőrű tokók és fényseregélyek röpködnek karnyújtásnyira a gyanútlan látogató feje felett. Persze nem ritkán apró, de annál kellemetlenebb jutalommal megajándékozva az ide látogatókat. De az „esőerdőben” jön a valódi hideg zuhany. Trópusi eső mennydörgéssel, villámlással negyedóránként. Csak hogy érezzük, milyen lehet a klíma az Egyenlítő mentén. Közben a híd alatt pihen Tipli és Dodó, a két nyolcéves aligátor. Nem tűnnek igazán veszélyesnek, de azért meglehetősen rondák.

– Már két órája itt vagyunk. Meg sem mozdulnak – csüng le a fahíd korlátján a vízben álldogáló aligátorok felé Bálint Balázs. – Amikor rácsöppen az eső, néha pislog egyet. Na de ennyi – húzza el a száját a szintén nyolcévesforma fiúcska, és már szalad is az édesvízi halak felé. Bálint jól tette, hogy továbbállt. A krokodilok hetente kétszer mozdulnak meg, etetés idején.

Néhány szobával odébb a csaknem másfélmillió literes, nagy medencében már van némi mozgás. Hét, nagyjából másfél tonnás cápa rója szorgalmasan a köröket. Nem csak úgy egyszerűen úszkálnak ide-oda, egy vízbe süllyesztett látványalagúton keresztül a látogatók feje felett haladnak el. – Csütörtökönként 3 órától testközelből lehet megfigyelni, ahogy két búvár kézből eteti a ragadozókat. Alkalmanként 12– 15 kilogramm tengeri halat kapnak enni – magyarázza Mátrai Anikó, a Tropicarium marketing- menedzsere.

A Cápa 3. filmet idéző látvány után az utolsó teremben is leesik az állunk. Egy derékig érő medencében angyalarcú ráják kínálgatják nyálkás testüket, a látogatók simogatására várva. Persze mindenki behódol nekik, nem mindennap érinthet meg egy ember egy ráját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!