Hírek

2005.09.26. 00:00

Rita viharrá szelídült

Az özönvízszerű esőzések és az óránkénti kétszáz kilométeres szélsebesség ellenére is a Rita nevű hurrikán mérsékeltebb károkat okozott, mint gyilkos nővére, Katrina.

Gyulay Zoltán

A szárazföldet elérve és belseje felé haladva a nap folyamán sokat veszített erejéből. A forgószél sebessége óránként száz kilométeresre mérséklődött, ezért trópusi viharrá minősítették vissza. A két nagyváros, New Orleans és Houston viszonylag jól vészelte át a támadást, bár több száz kilométeres kiterjedése folytán többfelé hagyott károkat maga után. Sok helyütt áramkimaradások voltak: Texas, Mississippi és Louisiana szövetségi államban összesen 1,1 millió emberhez nem jutott el az elektromos energia. A Ritát követő tornádó Mississippiben egy embert megölt. A rendőrség adatai szerint a halálos áldozatok száma a pénteki autóbusztűzben elhunyt huszonnégy idős emberrel együtt mindössze huszonötöt tesz ki, nagyon sok azonban a sebesültek száma. New Orleans két városrésze alig négy héttel a Katrina pusztítása után ismét víz alá került, miután pénteken az egyik gát több helyen is átszakadt. Ray Nagin polgármester becslése szerint az ár a vízszintnél mélyebben fekvő város tizenöt százalékát érinti. Mindezek ellenére nagy megkönnyebbülést okozott, hogy nem keletkeztek ennél nagyobb károk. – Houston ellenáll – jelentette ki a helyzetet jellemezve Bill White polgármester. A Mexikói-öbölben lévő olajkutak egyetlen hordó olajat sem tudtak kitermelni, és a földgázkitermelés hetvenöt százalékát is leállították. Súlyos zavarokat okozott a vihar a texasi partvidéken fekvő, ötvenhatezer lelket számláló Port Arthurban, ahol az olajfinomítók és a vegyi gyárak összpontosulnak. Az MMS amerikai kőolajipari társaság Washingtonban bejelentette, hogy összesen 745 olajfúró tornyot és vízi platformot ürítettek ki, mielőtt a vihar elérte volna a szárazföldet. Mindezek következményeként nem várható a benzinár esése. A derékmagasságig érő víz a város nagy részét gyakorlatilag elvágta a külvilágtól. A rendőrség kilenc feltételezett fosztogatót őrizetbe vett, és Oscar Ortiz polgármester délután négy órától reggel hat óráig kijárási tilalmat rendelt el.

XVI. Benedek az áldozatokért imádkozik

Szokásos vasárnapi Angelus-imádságát a pápa az Egyesült Államokban és a világ más részein pusztító forgószelek áldozatainak szentelte. – Gondolatunk elsősorban azokra irányul, akiket Amerikában és a világ más tájain természeti katasztrófák sújtanak – mondta Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáján XVI. Benedek. – Nyújtson nékik az Úr vigasztalást – fohászkodott az összegyűlt tömeg előtt a katolikus egyházfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!