Hírek

2005.09.14. 00:00

Szerb vádlott a mentő tanú

Még az is vita tárgya, hogy a maffiaperben felhasználni kívánt Boross-vallomás négy- vagy hétórás volt-e. Az ügyész mindenesetre a megvágott verziót tette le a bíró asztalára.

Szemán László

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Boros Tamás (jobbra, elöl) 1997. január 19-én, miután rálőttek az autójára. Négy nap múlva videóra mondta vallomását a rendőrségen.
[/caption]Folytatta tegnap a vallomását a kecskeméti maffiaper VI. rendű vádlottja, Nemet Endrigo. A bíróság az éjszakában csak Ricóként ismert szerbet azokról a telefonlehallgatásokról kérdezte, amelyek a rendőrség és az ügyészség álláspontja szerint a fegyvercsempészetet bizonyítják. A vád szerint Radnai László társaival tavaly két alkalommal is fegyvereket csempésztetett be Szerbiából az országba. Azért, hogy az ellenlábasuk kivégzése után várható visszacsapást kivédjék velük. Rico még hétfőn beismerte, hogy az egyik együttműködő tanúval, Szlobodan „Szlobo” Sztojanoviccsal együtt ők csempészték be a kérdéses fegyvereket. Rico szerint az egészet Szlobóként ismert honfitársa szervezte, irányította és tárgyalta le a megrendelőkkel. Általános meglepetésre Rico még hozzátette: úgy tudja Szlobótól, hogy a fegyvereket egy külföldi csapat rendelte meg, azokhoz Radnaiéknak nincs köze.

Rico vallomása tükrében még inkább érthető, hogy miért is lenne olyan fontos Szlobo felkutatása, akinek egyébként nyoma veszett. A szerb férfi egyébként a Szlávy Bulcsú meggyilkolása miatti ügyben is tanúként szerepel, ám kicsi a valószínűsége, hogy visszatér az országba. Állítólag hazament Szabadkára. A nemzetközi körözés azonban él ellene egy másik, Budapesten elkövetett bűncselekmény miatt.

A bíróság még nem döntött arról, hogy elfogadja-e bizonyítéknak a perben a vádat képviselő főügyészhelyettes által hétfőn benyújtott videovallomást. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon, ügyész előtt rögzített felvételen Boros Tamás, az Aranykéz utcában később felrobbantott vállalkozó 1997. január 23-án  Radnairól és a hozzá kapcsolódó üzletemberekről is beszél. Lapunk tegnap arról értesült, hogy a teljes videovallomásból mindössze azt a mintegy harminc percet adta át a vádhatóság, ami Radnaiékra vonatkozik. Pedig Boros egyes hírek szerint négy, más hírek szerint hét órán keresztül elemezte a magyar szervezett bűnözést és a szerinte ehhez kapcsolódó vállalkozók, sőt rendőrtisztek szerepét is. A birtokunkban lévő, négyórás verzióban például név szerint sorolja azokat a rendőröket, akik szerinte az orosz–ukrán maffia és a „conticaros és energolos csapat” biztonságán őrködtek. Az említett rendőrök többsége ma már nem szolgál a hatóságnál, ám ellenük nem indult egyetlen büntetőeljárás sem a Boros-vallomás kapcsán.

Rendőrségi forrásunk szerint Boros Tamás az ő szempontjából érthető módon csak azokra vallott a rendőröknek, akik konkurenciái voltak az éjszakában. Informátorunk szerint legalábbis érdekes, hogy a bemártottak közül csak a Radnai-féle csapat tagjai ellen indult már korábban is büntetőeljárás. Most, a maffia-perben is csak a rájuk vonatkozó részek kerültek elő. Pedig Boros vallomásában több, a fővárosi éjszakai életben ma is meghatározó csapatra is rávallott.

A kecskeméti ügyben vádlottként szereplő „conticaros” Radnai László és Csüllög Zsigmond mellett az „energolos” Ferencsik Attila is vádlottjai az idén márciusban első fokon újrakezdett Energol-pernek. Ez az ügy a Boros Tamás videovallomásán alapuló nyomozás eredményeként indult még 1997-ben. A körözött együttműködő tanú, Szlobo sejtetése szerint éppen a videovallomás miatt kellett meghalnia Borosnak, akit a szerb szerint Radnai öletett meg, méghozzá oroszokkal. Igaz, Szlobo szerint Radnai Fenyő Jánost is megölette az „albánjaival”.

a megvágott verziót tette le a bíró asztalára. Szemán László Emberölés kísérlete miatt körözik Szlobót Szlobót egy Budapesten tavaly elkövetett merénylet miatt körözik. 2004. június 24-én éjszaka, a XV. kerületi Késmárk utcában lévő diszkó előtt egy Mercedesből kis kaliberű fegyverrel golyózáport zúdítottak egy fiatalemberre. A súlyosan sebesült férfi túlélte a támadást. A rendőrök szerint Szlobo volt az egyik elkövető. Az emberölés

kísérlete pedig egy III. kerületi gyilkosság folyamodványa volt. Óbudán egy albán heroinkereskedőt szurkált valaki halálra. Boros Tamás (jobbra, elöl) 1997. január 19-én, miután rálőttek az autójára. Négy nap múlva videóra mondta vallomását a rendőrségen. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!