Hírek

2005.09.16. 00:00

Tíz év börtön internetezésért

Amerikai jogvédők hevesen bírálják a Yahoo-adatok továbbadását a kínai rendőrség számára. Szervezeteik azt szorgalmazzák, hogy a felhasználók „világos üzenetet” küldjenek a szolgálatónak. A Privacy International az internetes portál bojkottálására szólított fel. A harsány bírálat kiváltó oka az, hogy a Yahoo adatokat szolgálatott a kínai rendőrségnek, s ennek nyomán Si Tao kínai újságírót a közelmúltban tízévi börtönbüntetésre ítélték.

Gyulay Z.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) azt kéri a cég részvényeseitől, gyakoroljanak befolyást a cég vezetésére, hogy a jövőben megakadályozzák hasonló esetek megismétlődését. „Sok  elektronikus levelet kaptunk,  amelyek küldői nem bíznak többé a Yahoo-ban, és más levelezőprogramokat kívánnak előnyben részesíteni” – mondta Julien Pain az RSF képviseletében.

A harminchét esztendős Si Tao a Hunanban megjelenő Dangdai Shang Bao vezető szerkesztője volt. Az volt a bűne, hogy „titkos adatokat továbbított saját Yahoo-címén keresztül egy külföldi website részére, amely ezeket az adatokat név nélkül nyilvánosságra hozta. Az történt, hogy az újságíró kitöltött egy internetes kérdőívet, amelyen közölte újságja nevét, pontos címét utcanévvel, házszámmal és emelettel, továbbá a cég telefonszámát. A hatóságok kikérték és megkapták Sia Tao adatait, letartóztatták és bebörtönözték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!