Hírek

2005.09.10. 00:00

Tízszeres volt a túljelentkezés

Szeptember 15-től az Európai Parlamentben, majd október 1-jétől az Európai Bizottságnál több száz fiatal kezd öt hónapos szakmai gyakorlatot.

Takács Gábor

Betekintés az uniós adminisztráció mindennapjaiba, ismerkedés a nemzetközi munkakörnyezettel, és ezer euró körüli havi apanázs – erre számíthatnak azok a fiatalok, akik főiskolai vagy egyetemi diplomával a zsebükben néhány hónapra gyakornoknak (stagiaire) jelentkeznek az uniós intézményekhez. Persze csak a krém krémje nyer bebocsáttatást: a jelentkezőknek több mint tízszeres túljelentkezéssel kell megküzdeniük. A feltételek között legalább főiskolai (bachelor) szintű diploma és két uniós nyelv ismerete szerepel. A tagországok és a tagjelöltek állampolgárai egyaránt pályázhatnak. A bizottságon belül a külügyi és a kulturális főigazgatóság a jelentkezők első számú célja, míg a költségvetési terület vagy az Eurostat nagyon keveseket vonz. A jelentkezési határidő általában a gyakorlat megkezdése előtt fél évvel zárul; az interneten kitöltött nyilatkozatok nyomtatott változatait a különböző bizonylatokkal együtt postán is el kell juttatni Brüsszelbe, majd az előválogatáson túljutott fiatalok az úgynevezett „kék könyvbe” kerülnek, amelyből azután az egyes főigazgatóságok kiválasztják a nekik tetsző jelölteket. A gyakornoki idő meghoszszabbítására nincs mód. Az is igen ritkán fordul elő, hogy az öt hónap leteltével azonnal állandó státusba kerüljön a fiatal. Az viszont részben rajta is múlik, mennyire tud komoly munkát végezni – mondta egy korábbi gyakornok. 

gyakornok 900– 1070

asszisztens 2997– 3391

kezdő tisztviselő 3837– 4341

képviselet-vezető 7115– 8050

bizottsági tag 14926–16207

Forrás: Európai Bizottság

(1 euró kb. 245 forint) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!