Hírek

2005.09.23. 00:00

Udvari fotós a Belügyben

Havonta 755 ezer forintot szán a kancellária arra, hogy megörökítsék Gyurcsány Ferenc kormányfő hivatalos programjait. A belügyi államtitkár fényképezése 300 ezerbe kerül.

Szakács Árpád – Tibay Gábor

Több tízmillióba kerülhetnek évente azok a fotók, amelyeken a kormány tagjainak hivatalos megnyilvánulásait dokumentálják a tárcáknál. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján fellelhető információk szerint Gyurcsány Ferenc kormányfőt 755 ezer forintért fényképezik havonta. Ezenkívül a miniszterelnök nyilvános szerepléseinek programszervezésével kapcsolatos tanácsadásra 670 ezret utalnak át egy cégnek. Egyébként a hivatalnak van sajtóért felelős kommunikációs osztálya. Mindezek az összegek eltörpülnek az összesen 1,5 milliárdos megbízás mellett, amelyet a kabinet döntéseinek és munkájának népszerűsítésére fordít a MeH.

Az összesítésben egyéb furcsa szerződésekre is bukkanhatunk. Huszty András volt MSZP-s politikus, számos állami cég korábbi elnöke a kormány kínai kapcsolatait ápolja havi 550 ezerért. Ugyanezért az összegért egy ügyvédi irodának az a feladata, hogy „a Koalíciós Koordinációért Felelős Politikai Államtitkárság működési körével kapcsolatban jelentkező jogi problémák megoldására irányuló jogi tanácsadást végezzen”. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) tavaly gálánsan bánt a kommunikációs kiadásokkal: 14,8 millió forinttal honorálták „az IHM napi és heti sajtófigyelése, félévente archívum készítése” elnevezésű projektet. 14,2 millió forintot fizetett ki a tárca öt hónapnyi munkáért, amikor bizonyos „infokommunikációs definíciógyűjteményt” állítottak össze.

Az IHM programjaival, pályázataival kapcsolatos tájékoztatásra, továbbá hirdetésifelület-vásárlásra 80 millió forintot kapott a Berg Média Budapest Kft. A Havasi Budapest Reklámügynökség Kft. további 32 millióért láthatta el a minisztérium munkájával, pályázatainak népszerűsítésével kapcsolatos feladatokat. Hogy a sajtóosztály munkája a fentiek szerint jelentős erősítésre szorul, nem is kétséges; úgy látszik, ezt idejekorán fel is ismerte a tárca, mi másért is költöttek volna „az IHM kommunikációs és PR-iroda kommunikációs feladatokkal kapcsolatos tanácsadására” egy év alatt további 5,9 millió forintot. A minisztérium ügyfélszolgálati rendszerének fejlesztésére is jelentős lépéseket tett: két és fél hónap alatt 9,8 millió forintot fizetett ki szakértői támogatásért egy tanácsadó cégnek.
Az Origo internetes újság tegnap közölte, hogy Juhász Gábor belügyi államtitkárt havi 300 ezerért fotózza egy cég.

Emellett a tárca több olyan tanácsadót is foglalkoztat, akiknek nincs pontosan rögzítve, hogy mi a feladatuk, mások pedig olyan munkát végeznek, amelynek ellátására a minisztériumnál külön főosztály vagy akár helyettes államtitkárság van. Például a legdrágább BM-szakértő napi 50 ezer forintért (éves szinten mintegy 12 millióért) ad telekommunikációs és informatikai tanácsokat a minisztériumnak. A BM ugyanakkor fenntart egy informatikai főosztályt is. Ez a minisztérium is foglalkoztat MSZP-s politikust. Wiener György  tanácsaira havi 150 ezerért számít a tárca. Ezzel kapcsolatban Wiener azt mondta, tudományos tevékenységével függ össze a megbízás. Pártpolitikusok foglalkoztatása amúgy sem számít újdonságnak a tárcánál. Korábban a minisztérium Csiha Judit volt egészségügyi minisztert és Gál Zoltán parlamenti képviselőt is foglalkoztatta.

Dorkota Lajos, a parlament rendészeti bizottságának fideszes alelnöke közölte: „elfogadhatatlan, hogy miközben szinte minden ágazat súlyos megvonásokkal és takarékossággal küzd, addig a kormány luxuskiadásokra és baráti megbízásokra fordít hatalmas összegeket”. Lamperth Mónika belügyminiszter szerint a szakemberek munkájára szükség van, az érintettek a törvényes keretek között látják el munkájukat. Batiz András kormányszóvivőt és az informatikai tárcát lapunk tegnap nem tudta elérni.

Hagyománya van a kormányzati imázsépítésnek

A kormánytagok munkájának dokumentálását nem a Gyurcsány-kabinet honosította meg. A Fidesz-kormány idején a MeH 469 millió forintot fizetett ki az Ezüsthajó Kft.-nek, hogy a kormánytagok kül- és belföldi közszerepléseit rögzítő videofilmeket készítsen. A vállalkozás ezenkívül havi több mint kétmillió forint készenléti díjat is kiszámlázott a kancelláriának. A kormánytagok fotózására fordított összeg a szocialisták 2002-es kampányának egyik kulcseleme volt. Az MSZP számos alkalommal bírálta a Fidesz gyakorlatát. Az ügyleteket a számvevőszék is kifogásolta, de egyéb eljárások is indultak, végül az ügyészség nem állapított meg törvénytelenséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!