Hírek

2005.09.09. 00:00

Útilapu Julija Timosenkónak

Viktor Juscsenko ukrán elnök tegnap bejelentette, hogy meneszti a téli, rendszerváltó narancsos forradalomban politikai szövetségese, Julija Timosenko által vezetett kormányt.

Kacsur Gusztáv, Ungvár

[caption id="" align="alignleft" width="257"] Itt még megvolt a barátság: Juscsenko Timosenkóval koccint
[/caption]A belpolitikai válságot Alekszandr Zincsenko politikai államtitkár múlt heti lemondása robbantotta ki azzal, hogy a hatalmi döntések befolyásolásával, korrupcióra utaló cselekményekkel vádolt meg több vezető kormánypárti politikust. Annak ellenére, hogy tavaly Juscsenko elnökválasztási kampányát irányító politikus lemondása nagy visszhangot váltott ki, valóságos politikai bombaként hatott, hogy az államfő tegnap bejelentette: meneszti Julija Timosenkót és kormányát. Az ukrán belpolitikai válság átfogó jellegére utal, hogy benyújtotta lemondását Petro Porosenko, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnöke, aki ugyancsak a narancsos forradalom meghatározó személyiségei közé tartozott. Döntését indokolva Juscsenko egyebek mellett kifejtette: a meghatározó ukrán kormányzati szervek, azaz a kormány, az államfő titkársága, valamint a nemzetbiztonsági és védelmi tanács közötti konfliktusok, ellentétek immár az országos jelentőségű kérdéseket is befolyásolták. Mint mondta, lépésének célja az volt, hogy a főbb kormányzati struktúrák a jövoben egységesen munkálkodjanak az ország felemelkedésén – fogalmazott az elnök.

Viktor Juscsenko ukrán köztársasági elnök időközben Oleg Ribacsuk volt miniszterelnök-helyettest nevezte ki az elnöki titkárságot irányító államtitkárrá, megbízott miniszterelnökként pedig Jurij Jehanurov Dnyepropetrovszk megyei kormányzó kísérelheti meg a kormányalakítást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!