Hírek

2005.09.23. 00:00

Verekedő világbajnokok

A csalódásnak nincsenek fokozatai. Nem hasonlítható semmi máshoz az az elkeseredés és düh, ami a kosárlabdázás talán legerősebb európai bázisának tartott Szerbiát jellemzi azt követően, hogy a világbajnok férfiválogatott nem jutott a legjobb nyolc közé a hazai rendezésú kontinensvetélkedőn (a franciák ellen: 71-74).

Árvay S.

Elszabadult a pokol – a nézőtéren, a pályán, az öltözőben, a sajtóban. Az indulatok öntötték el az érzelmektől egyébként sem mentes szerb kosárlabdázást. A játékosok összeverekedtek, a vezetők egymást vádolják, lemondások és kivonulások jelzik: hatalmas a bánat. A baj nem volt előzmény nélküli. A svédországi Európa-bajnokságon csupán hatodik, a tavalyi athéni olimpián pedig a tizenegyedik (másként: az utolsó előtti) helyen végzett a sztárcsapat, mely most Újvidéken még a legjobb nyolc közé sem jutott be. A sporthistorikusok kiderítették: 1967 óta kontinenstornán ilyen pocsékul sohasem szerepeltek a szerbek. A címvédő így lemaradt a jövő évi világbajnokságról, s már csak akkor lehet ott Japánban, ha a nemzetközi szövetség valamilyen kiskaput kinyitva szabad kártyát ad…

Zseljko Obradovics szövetségi kapitány önző emberek gyülekezetének nevezte vert seregét. „Reméltem, legalább a kudarc után emberként viselkednek, de nem így történt. Jarics Rakocseviccsel, Tomasevics pedig Radmanoviccsal verekedett össze az öltözőben. A csapat tele van gyűlölettel, többen köszönő viszonyban sincsenek egymással. Ez a gárda a legjobb lehetne, de ilyen önzőséget, tiszteletlenséget a címeres mez iránt még sohasem tapasztaltam életemben. Az én hibám, hogy nem zavartam szét a társaságot idejekorán…”

A franciák elleni vereség után a szövetségi kapitány bejelentette lemondását. A játékosok közül távozik Rebracsa, Tomasevics és Bodiroga is. A verekedő Radmanovics számára megnyugvás, hogy klubja, az észak-amerikai profi bajnokságban (NBA) szereplő Seattle SuperSonics máris értesítette: a következő idényre is megújítja a 24 éves, 208 centis triplaspecialista szerződését.

Ez történt, ez lesz

Középdöntők:

Németország– Törökország 66-57

Olaszország–Horvátország 74-66

Görögország–Izrael 68-61

Franciaország–Szerbia-Montenegró 74-71

Szombaton az orosz–görög- és a litván–francia-negyeddöntő nyertesei mérkőznek az egyik elődöntőben, míg a másik ágon a szlovén–német- és a spanyol–olasz-találkozók győztesei csapnak össze a vasárnapi finálé jogáért.

Németország– Törökország 66-57

Olaszország–Horvátország 74-66

Görögország–Izrael 68-61

Franciaország–Szerbia-Montenegró 74-71

Szombaton az orosz–görög- és a litván–francia-negyeddöntő nyertesei mérkőznek az egyik elődöntőben, míg a másik ágon a szlovén–német- és a spanyol–olasz-találkozók győztesei csapnak össze a vasárnapi finálé jogáért. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!