Hírek

2005.10.31. 00:00

Bírságra számíthat a nacionalista pártelnök

Lukács János, Kolozsvár

A román Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult a Pro Europa Liga nevű civil szervezet, kérve Corneliu Vadim Tudor szankcionálását. A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt elnöke a kisebbségügyi törvény szenátusi vitáján egyebek között terrorista szervezetnek nevezte az RMDSZ-t, és a pulpitust csapkodva magyarellenes kijelentéseket hangoztatott. A diszkriminációellenes tanácsnak egy hónapon belül kell döntést hoznia az ügyben. A szenátusi vita során elutasított tervezet kapcsán egyébként a hét végén a Konzervatív Párt alelnöke, Nicolae Popa Fehér megyei képviselő kijelentette, semmi szín alatt nem fogja megszavazni a törvényt, mert gyanúsnak tartja azt az igyekezetet, amelylyel az RMDSZ el szeretné fogadtatni. Szerinte nincs szó „árulásról”, amint azt több RMDSZ-es tisztségviselő hangoztatta, ugyanis nem egyeztek meg a törvénytervezet elfogadása előtt semmiről. A Szociáldemokrata Párt ugyanakkor arra biztatja a kormányt, ha már olyan fontos neki a kisebbségügyi törvény, akkor fogadja el azt sürgősségi kormányhatározattal, és vállaljon érte felelősséget a parlament előtt.  

Ingatlanok

A történelmi magyar egyházak képviselőivel találkozott a hét végén az RMDSZ elnöke, Markó Béla kormányfő-helyettes. A tanácskozáson az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának üteméről esett szó, az egyházfők szerint ugyanis a restitúció túl lassan halad. Markó elmondta, egy éven belül be kellene fejezni az ingatlanok visszaszolgáltatását. A történelmi magyar egyházak 1800 ingatlant igényeltek vissza.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!