Hírek

2005.10.05. 00:00

Gödöllő elismeri mestereit

Tisztesség, becsület, helytállás az adott szóért, a kézből kiadott munkáért. Ezek Gödöllő díjazott vállalkozóinak nemes tulajdonságai.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kőrösi Sándor egy 1973-as, felújítás alatt álló Citroënnel. A kocsi a fiáé, aki édesapja foglalkozását választva viszi majd tovább a családi műhelyt.
[/caption]– Kiskora óta ismerem Sándort – köszönti szeretettel iparostársát Hegedűs Ernő, aki az előbb említett Kőrösi Sándorral együtt idén az Év vállalkozója lett Gödöllőn. A férfiak nagy tiszteletnek örvendnek a városka polgársága körében. Bátran mondható, talán alig akad gödöllői lakos, aki az elmúlt négy évtizedben ne került volna valamilyen kapcsolatba a két maszekkal. Hegedűs Ernő ugyanis szerszámkészítő, míg Kőrösi Sándor autószerelő. – A trianoni kastélyban Jugoszláviának juttatott Magyarkanizsán születtem, és már édesapám is lakatosként dolgozott – eleveníti föl nem kis büszkeséggel a kezdeteket az idősebb vállalkozó. Akitől egyben azt is megtudjuk, az atya olyan jó kezű és hírű mesterember volt, hogy a szerbek vele javíttatták meg saját templomuk tornyát. A család 1944-ben, a várható üldöztetések elől menekült el a Vajdaságból. Mint a munkában megöregedett férfi mesélte, neki fiatal gyerekként nagyon tetszett a hosszas szekerezés, hisz rengeteg új, ismeretlen tájat bejártak. Akkoriban igazán fel sem fogta, mi várhat rájuk, ha mégis maradnak. A család végül Sátorhely közelében állapodott meg. Az apa Fügedre járt be dolgozni, ő pedig inas lett. Később, 1959-ben az ifjú Hegedűs Ernő felkerült Pestre, az Irodagép Vállalathoz. Jó munkáját, szaktudását és szorgalmát már akkor is értékelték, mert, mint mosolyogva mesélte, 1200 forintos fizetésével meszsze kimagaslott a többiek közül.

– A következő állomás már végre Gödöllő, a Ganz Árammérőgyár volt – tette hozzá Hegedűs Ernő. Nem mellékesen itt ismerkedett meg feleségével. Az ipart végül 1965-ben váltotta ki, s azóta is a saját lábán áll. – Egyetlen szenvedélyem a munka. Ha nem fáradok el estére, lelkiismeret-furdalásom van – jelöli meg élete értelmét a vállalkozó. Amihez azért felesége még hozzáteszi, azért egy hobbija mégis csak akad férjének. Jelesül negyvennégy éve minden hónapban megveszi, és az első betűtől az utolsóig kiolvassa az Élet és Tudományt. Hegedűs Ernő ma nyolc embernek ad munkát. Dolgozói közül három roma, s mint mondta, soha nem volt oka panaszkodni rájuk. A férfi búcsúzóul még hozzátette, nagy örömére a műhelyt fia viszi tovább az ő nyomdokain. Igaz, azt már nem itt, hanem a város szélén épülő új és modern csarnokban.

– Igyekszünk átörökíteni a szakmát. Nézze, ezen a képen a kisunokám látható a műhelyben – mutatja büszkén fia gyermekének fotóját Kőrösi Sándor. Ha a vállalkozó álma megvalósul, és a kicsi is majdan felmenői szakmáját választja, már negyedik generációs autószerelő-család lesz az övé. Ugyanis a most jutalmat kapott maszek atyja is ezt a mesterséget űzte. – A szakma titkait édesapám műhelyében lestem el. Emlékszem, amint hazaértem az iskolából letettem a táskám, s mentem a műhelybe dolgozni – villant föl egy képet a múltból a férfi. Aki még arra is emlékszik, addig soha nem feküdtek le, amíg az épp fennforgó problémát meg nem oldották. – Egyszer összeszámoltuk, Gödöllőn úgy hetven-nyolcvan autószerelő dolgozhat ma – vázolja fel a jelen állapotokat Kőrösi Sándor. Aki hosszas latolgatás után végül azt is kibökte, úgy kétszázötven ügyfele lehet, melyek közül számosat még édesapjától örökölt. Megtudtuk, a legtöbb kocsit tavasszal hozzák, de más hónapokon sincs miért panaszkodniuk. Kőrösi Sándor egyik legszebb munkája egy 5400 köbcentiméteres, 240 lóerős Ford Fairlaen volt. A gép-járműnek egyébként az automata váltója döglött be.

– Mindent magam ellenőrzök, hiszen emberéletekről van szó – hangsúlyozza a vállalkozó. Kőrösi Sándor hobbija a horgászat. Legnagyobb fogása egy ötkilós ponty volt. A férfi mosolyogva mesélte, kezdetben a tóparton sem hagyták nyugton, folyton autószerelési tanácsokat kértek tőle. Végül azt mondta, ő most pecázik és pihen, míg a munkára ott a műhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!