Hírek

2005.10.11. 00:00

Józsefváros: oda a nyomor

Huszonegyedik századi városközpont a Józsefvárosban, modern épületek a brit Norman Foster tervei alapján. Álom és valóság, rövidesen épül a Corvin Sétány.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Testőrök jelenlétében járta be Demszky Gábor a Corvin-program első ütemének építési területét. A főpolgármester szerint túlbiztosították a helyszínt.
[/caption]– Tessék mondani, mit árulnak itt? – kérdezte egy idősebb hölgy, kezében egy szakadt bevásárlószatyorral. – Az égvilágon semmit, ez egy rendezvény – válaszolta egy nagydarab biztonsági őr, aki a nyomaték kedvéért az utat is elállta. – Jöjjön onnan mama, nem nekünk szól a műsor – kiáltotta valaki a fűszerbolt oldalából. – Oda csak a „nagyemberek” mehetnek be, mi le vagyunk ejtve. Megbolydult tegnap az élet Józsefvárosban. A Práter és a Vajdahunyad utca sarkán felállított, színes rendezvénysátor sokaknak felkeltette az érdeklődését. A levegőben sültgesztenye-illat terjengett, az asztalokon halmokban állt a pogácsa és a jegeskávé. A környékbeliek egy része a sarki kisbolt mellől figyelte az eseményeket,  a bátrabbak megindultak a sátor felé. Ott mindeközben már megkezdték a Corvin Sétány városmegújító program bemutatását. A terveket Demszky Gábor főpolgármester ismertette.

– 143 milliárd forintos fejlesztés keretében egy új városközpontot hozunk létre a József körút és a Szigony utca között – mondta a városvezető. Demszky szerint ez lesz Közép-Európa egyik legnagyobb beruházása. A huszonkét hektáros területen közel háromezer lakás épül fel, valamint különböző intézmények és bevásárlóközpontok is. A program megvalósításának fő költségeit a Futureal Csoport állja, amely a VIII. kerületi önkormányzat és a főváros által létrehozott RÉV 8 Rt.-vel felel a programért. A Futureal 125 milliárddal száll be, míg Józsefváros 18 milliárd forintos költségvetést alakított ki a Corvin Sétány közprogramjainak fedezésére. A beruházás előreláthatólag négy lépcsőben valósul meg. A folyamat végső fázisát 2012-re tervezik. Az első ütemben a Kisfaludy, a Práter és a Futó utca által határolt terület újul meg. Itt 2005. július eleje és szeptember vége között tizennyolc lepusztult lakóépületet bontottak le. A felszabadult tizenkétezer négyzetméteres területen várhatóan jövő év nyarán vonulhatnak fel a munkagépek. A telket azonban addig sem hagyják parlagon. Átmenetileg száz méter hosszú sétányt alakítanak ki, amely kijelöli a megépítendő Corvin Sétány első szakaszának vonalát.

A későbbiekben itt kap majd helyet a tervbe vett üzleti negyed. A Futó utcától kezdve épülnek meg a lakások, míg a Szigony utcánál tudományos és kulturális negyed jön létre. Az önkormányzat a program keretében ezernégyszáz lakást újít fel, rendbe teszi a környék iskoláit, óvodáit, valamint közművesít és parkosít is. A beruházó az új városközpont arculatának megterveztetésére szintén nagy hangsúlyt fektetett. Tizenegy hazai neves építésziroda mellett felkérték a Harvard Graduate School of Design végzős hallgatóit, hogy ötleteikkel járuljanak hozzá az elképzelések kialakításához. Mellettük a budapesti műszaki egyetem diákjai is részt vettek a tervek elkészítésében. Sőt, Demszky Gábor főpolgármester tegnap ráadásként azt is bejelentette, hogy Norman Fostert is szeretnék megnyerni a feladatra. A brit építész nevéhez fűződik többek között a berlini Reichstag felújítása, valamint ő tervezte a londoni új városházát is.

Címkék#Kerület

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!