Hírek

2005.10.11. 00:00

Kőbánya mai gyöngyszeme

Az egykori bányató sokak számára nyújt kikapcsolódást az Újhegyi lakótelepen. A gyakori betöréseknek viszont már kevésbé örülnek.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A X. kerületi lakótelepen a sétány zöldövezete vetekedhet a budai lakóparkokéval is. Íme a bizonyíték, hogy a lakótelepeket is emberivé lehet tenni.
[/caption]A hatalmas vízsugár óriási erővel tört elő a tó közepéből. A robajra madarak röppentek föl a lombos fák rejtekeiből. A kora őszi napsütés nyugalma pillanatok alatt odalett. A gyerekek hangos kiáltozásokkal a tó felé szaladtak. Szüleik aggódva figyelték őket, nehogy leguruljanak a parthoz vezető lankán. Egyedül a horgászok maradtak ülve, őket nem érte váratlanul a kitörés. – Minden órában életre kel negyedórára a szökőkút – fordult felém Szépe István. – A halakat sem zavarja, a gyerekeknek pedig tetszik. Az idősebb horgász nagyot kortyolt söréből, de a habos hűsítőt nem sokáig élvezhette. Társa az úszó elmerülésével egy időben pattant fel helyéről. – Figyelj apa, kapás van – kiáltotta, és berántott. Erre a pad alatt fekvő doberman is felfigyelt. Az apró, alig tíz centis keszeg biztosan nem kerül be a rekordok könyvébe. A horgászok mégis kitörő örömmel dobták be a korábbi zsákmányaik közé. – Harminc kilós busát is fogtak már itt – mondta Szépe István, egy újabb korty sör után. – Negyven éve lakom az Újhegyi lakótelepen. Azóta járok ide.

Sokak számára nyújt kikapcsolódást az egykori bányató, horgászni azonban csak engedéllyel lehet. A víz valaha majdnem a tízemeletes házak lábáig ért. Azóta lecsapolták, ezt a picit pedig meghagyták – a lakótelep nagy örömére. A tavat a helyiek Kőbánya gyöngyszemének hívják. A hatalmas házak úgy ölelik magukba, mint kagyló a gyöngyét. A harmincezer embernek otthont adó lakótelep minden másban megegyezik nagyvárosi testvéreivel. Igaz, a panelházak sorát kettéosztó Újhegyi sétány szintén üdítő színfolt. Burkolatát néhány éve újították meg, két oldalán bokrok, eldugott játszóterek. A hetvenes években épített lakótelep életét  a sétány vonalán kialakított intézmények és szolgáltatók köré szervezték. Iskolák, óvodák mellett van itt posta, gyógyszertár, órás, cipész, fodrász, élelmiszerüzlet és könyvtár. Találunk szoláriumot és casinót is. A padokat hol hajléktalanok, hol pihenő környékbeliek veszik birtokba. Az enyhe lejtőn biciklis gyerekek száguldoznak.

– Ha nem vigyázunk még el is ütnek bennünket – szólított meg egy hatvanas éveiben járó úr. Németh Mihály fél életét ezen a lakótelepen élte le. Mindenre figyel, szemmel tartja az eseményeket. – Sajnos nemrégiben elköltözött az egyik gyógyszertár – kezdte mondókáját. – Van itt egy másik is, de nem udvariasak. Nem szívesen járok oda. Igaz, jó lenne, ha csak emiatt bosszankodnának a környékbeliek. Sok itt a betörés. Németh Mihálynak és fiának is volt már egy-egy hívatlan látogatója. Egy háztömbben laknak, néhány emelet választja el őket. Fia otthonába még májusban hatoltak be nem kívánt vendégek. – Fényes nappal történt, nyilván kifigyelték az alkalmas pillanatot – vélekedett Mihály. – Egyszerűen lefeszítették a rácsot, és már bent is voltak. Műszaki berendezéseket vittek el, és azt a pénzt, amit egy biztonsági ajtó beszerelésére tett félre a fiam. Én sem voltam otthon, pont a közeli autóbontóba igyekeztem. Valami suhanc letörte a Trabantom ablaktörlőjét.

A környéken gyakoriak a betörések, az elmúlt időszakban huszonhét esetben riasztották a rendőrséget. A lakók szerint egy banda garázdálkodik a telepen. – A rendőrség ismeri az elkövetőket, ám hiába éri tetten őket. Néhány hónapos szabadságvesztés után ott folytatják, ahol abbahagyták – kesergett Németh Mihály. – A rendszerváltozás előtt nem volt itt ilyen mértékű a bűnözés. Kétségtelen, az elmúlt tizenöt év az Újhegyi lakótelepet sem hagyta érintetlenül. A panelházak szomszédságában már kinőttek a modern lakópark színes otthonai, nemrégiben pedig egy bevásárlóközpont is megnyitotta kapuit. Az utóbbi több üzletet is elszippantott a sétány szolgáltatóházaiból. Legutóbb a bank tette át székhelyét, és oda költözött Németh Mihály kedvelt gyógyszertára is.

Futóhomokon kanyarog

Az Újhegyi sétány a Kőbánya-Újhegyi lakótelepen található. A névadó területet a Rákoskeresztúri temetőtől Nyugatra, a Mádi, Harmat, Újhegyi és Sibrik Miklós utak által határolt részen leljük meg. A városrendezés előtt errefelé futóhomokbuckák sorakoztak. A sétányt, amely 1976-tól 1987-ig egyszer már viselte ezt a nevet, az itt álló lakótelep felépítésével párhuzamosan alakították ki. A rendszerváltás előtt három esztendővel Orbán László sétányra keresztelték át. Mai nevét 1990-ben kapta vissza.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!