Hírek

2005.11.25. 18:17

Hullámvasúton a forint

BAMA

Az OTP Bank Rt. Privát Banki

Pénzforgató - az OTP Privát Bank és a Reggel tanácsadó sorozata

részlege 2004. november 27-én tízmillió forintot fektetett be egy szabadon választott portfolióba. Azóta folyamatosan adják-veszik a papírokat, hogy minél nagyobb hasznot érjenek el. Péntekenként tőzsdezárás után heti pénzpiaci elemzés kíséretében mutatjuk be a reggel.hu-n, hogy éppen hol tartanak. Tekintettel arra, hogy a magyar befektetők általában kerülik a kockázatokat, a portfolióban 30 százalék körül mozog a részvények aránya. A fennmaradó részt pedig fix hozamú értékpapírokba fektetik.

[caption id="" align="alignleft" width="160"] Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója
[/caption]A november 21. és 25. közötti héten a forint árfolyama erősen ingadozott. A hét elején még közel egy százalékot gyengült a forint, majd az elmúlt napok erősödése után az előző heti záróértékénél erősebb szinten zárt. A gyengülést az Európai Bizottság magyar költségvetést elmarasztaló véleménye okozhatta. A forintgyengüléssel párhuzamosan a hozamok is emelkedtek. Ez valószínűleg az Európai Központi Bank elnökének, Jean-Claude Trichet-nek a nyilatkozatának köszönhető, mely szerint decemberben elképzelhető a kamatemelés. Ez a nyilatkozat pedig az európai hozamszintek emelkedését eredményezte. A hét második felében végbement forinterősödést és állampapír-hozamszint csökkenést az okozta, hogy a piac az amerikai jegybanktól kisebb mértékű kamatemelésre számít a jövőben.

A héten a BUX 2,63 százalékos emelkedéssel, 21682 ponton fejezte be a kereskedést. Jelentősen emelkedett a héten a MOL és az EGIS árfolyama. Az olajpapír emelkedésében valószínűleg szerepet játszott, hogy Morgan Stanley bankház szakértői a finomítással foglalkozó olajcégek fellendülését jósolták. A gyógyszerpapírt több elemző is vételre javasolta az elmúlt időszakban, ezért is emelkedhetett.

Szótár

Árfolyam: A külföldi fizetőeszközök (deviza, valuta) és az értékpapírok ára. A devizaárfolyam valamely meghatározott devizának egy más ország pénznemében kifejezett ára (pl. 1 euró = 250 forint.).

Hozam: az a szint, amin az állampapírt meg tudjuk vásárolni vagy el tudjuk adni

MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény

Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll

Részvény: tagsági jogokat megtestesítő értékpapír

A portfolióba a héten – a fenti hírek hatására - újból vettünk részvényeket az OTP Optima terhére. Így 1 678 008 darabról, 1 446 582 darabra csökkentettük az OTP Optima befektetési jegyek számát. Az OTP Quality befektetési jegyekből 93418, az OTP részvényeiből 25, a MOL részvényeiből 11, míg az EGIS részvényeiből 6 darabot vettünk. A MOL-t és az EGIS-t a jó elemzői minősítések miatt válogattuk be a portfolióba, míg az OTP-t ilyen szintek mellett alulértékeltnek véljük. Az OTP Quality a közép-kelet-európai országok részvénypiacaiba fektet be, melytől a következő időszakban szintén jó teljesítményt várunk.

Hozam: az a szint, amin az állampapírt meg tudjuk vásárolni vagy el tudjuk adni

MÁK 2007/D: 2007-ben lejáró államkötvény

Portfólió: olyan kosár, amely az egyes befektetők által vásárolt különböző hozamelvárású és kockázatú befektetési eszközökből áll

Részvény: tagsági jogokat megtestesítő értékpapír Szűcs Gábor, az OTP Bank vezető tanácsadója -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!