Hírek

2005.11.14. 07:00

Lesz folytatása a panelprogramnak

Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója már 29 évesen vezérigazgatói székben ült, igaz akkor még „csak” az Általános Értékforgalmi Banknál. Ennek ellenére saját meglátása szerint nem futott be villámkarriert.

Füsi Piroska

- Hova fordulna, ha lenne egy jó ötlete, de a megvalósításhoz nem lenne pénze?
- Elmennék a számlavezető bankomhoz, majd azt mondanám, hogy szeretném a Magyar Fejlesztési Bank egyik hitelét felvenni.

[caption id="" align="alignright" width="160"] Erős János: „Nem fogjuk magánszemélyek villanyszámláját átutalni.”
[/caption]- Volt már ilyen helyzetben?
- Én nagyon jó alkalmazott vagyok, nem vállalkozó típus. Egészen más habitus kell ahhoz, hogy valaki vállalkozó legyen. Nagyon tisztelem őket.

- Ön már 29 évesen is bankot vezetett. Villámkarriernek tekinti a sajátját?
- Nem, hiszen az említett pozíció előtt elvégeztem egy amerikai egyetemet, utána egy évet voltam Svájcban egy banknál. Majd négy év következett a Magyar Nemzeti Banknál, ahol az alapjaitól tanulhattam meg a magyar bankszakmát. Mindezek után kerültem abba a szerencsés helyzetbe, hogy Ronald Lauder úr, aki megvásárolta az Általános Értékforgalmi Bankot, engem választott a vezérigazgatói székbe.

- Három évvel ezelőtt nagy port kavart a kinevezésének híre, hiszen az ön által korábban vezetett bankok mutatói romlottak. Milyen érzés volt így munkába állni?
- Nem volt ettől rossz érzésem, mert azok a mutatók nem feltétlen alattam és nem feltétlen tőlem romlottak. Ráadásul akkoriban minden kinevezés nagy port kavart. Nagy kihívásnak éreztem a lehetőséget, hogy a Magyar Fejlesztési Bankot vezethetem.

- Hogyan fogadták a kollegák?
- Kedvezően. Egyfajta bizonytalanságot azért éreztem a vezetők részéről. A kellemetlen, fájó döntéseket megpróbáltam minél előbb meghozni, mert a biztos rossz szerintem mindig jobb, mint a teljes bizonytalanság. Személyi döntéseken, szervezeti változtatásokon hat hónapon belül túl voltunk. Így mindenki tudta, hogy mire számíthat. Tisztességes módon tudtunk eljárni azokkal szemben, akiktől el kellett válnunk.

- Tény, hogy az MFB mutatói azóta igen jól alakultak. Ön is elégedett?
- Új struktúrát és működést alakítottunk ki. A stratégiai váltás, úgy tűnik, valóban jól jött a banknak.

- Korábban 100 százalékban állami tulajdonú pénzintézetként működött az MFB, most viszont változatlan tulajdonos mellett nyitottak a klasszikus banki tevékenység felé. Versenytársak lettek?
- Megalakulása óta a bank több változáson ment át. Kezdetben rengeteg dologgal foglalkozott, például vagyonkezeléssel és nem üzleti befektetésekkel is. 2002 óta szűkítettük a tevékenységek körét, és azóta valóban olyan feladatokat látunk el, amelyek egy állami tulajdonban lévő klasszikus fejlesztési bankhoz illenek. Megnéztük, hogy az Európai Unión belül hol van hozzánk hasonló bank. Találtunk 2-3 ilyen pénzintézetet, átvizsgáltuk, hogy mivel foglalkoznak, és ezt honosítottuk a magyar viszonyoknak megfelelően. A lényeg, hogy mi csak fejlesztésre adunk hitelt és tőkét is, és csak olyan vállalkozásnak, amelynek egyrészt tényleg van esélye, másrészt biztos fizető. Kedvezményes hitelt tudunk kínálni annak köszönhetően, hogy az állam vállalja az árfolyam-garanciát. A kereskedelmi bankokkal viszont nem versenyzünk, inkább együttműködünk velük. Azért adtuk el például a tulajdonunkban lévő Konzumbankot, nehogy azt higgyék a kereskedelmi bankok, hogy mi rivalizálni akarunk velük.

- Tervezik-e, hogy a jövőben az átlag embereknek is nyújtsanak hiteleket?
- Kisebb ügyfelekkel most is foglalkozunk a kereskedelmi bankokon keresztül. Például a mikrohitel keretében, amely 10 millió forintig nyújtható. Ez most a legnépszerűbb kisvállalkozói hitel.

- Várható-e nagyobb nyitás a lakosság felé?
- A Panel-plusz lényegében a lakosságnak szól, s nagyon kedvező a program visszhangja. Ennek lényege, hogy a panelben lakók kedvezményes hitelhez juthatnak a korszerűsítéshez. Valószínűleg ki fogjuk ezt a terméket terjeszteni a nem panel, hanem társasházi, és talán még a vidéki ingatlanokra is. A lakosság a haszonélvezője az önkormányzati hitelprogramunknak is. Nagyvárosokban utakat, csatornákat építenek ebből a pénzből. Azonban azt senki se várja, hogy az MFB számlát vezessen! Nem fogunk villanyszámlát átutalni és hitelkártyát sem kínálunk a magánszemélyeknek.

 

- Mikor terjesztik ki a Panel-plusz programot?
- Még az idén szeretnénk.

- Változik-e a vezetői stílusa attól függően, hogy állami vagy kereskedelmi bankot vezet?
- Mindenhol ugyanaz a recept, motiválni kell a dolgozókat. Egyébként itt ugyanolyan tehetségesek a szakemberek, ha nem tehetségesebbek, mint a kereskedelmi bankoknál.

Magánélet

Erős János (43 éves) pályaválasztását édesapja foglalkozása – aki a Magyar Nemzeti Bank képviselője volt Londonban, majd az Egyesült Államokban – befolyásolta. Három gyermekének érdeklődését, akik 16, 10 és 9 évesek - egyelőre felesége állatorvosi munkája vonzza inkább. Hobbija a vadászat. Szeret utazni, olvasni és klasszikus zenét hallgatni.

- Szociológusok újabban óva intik az embereket, ne vegyenek fel hitelt, mert a magyar lakosság vészesen adósodik el. Osztja a félelmet?
- Soha nem a hitellel van a baj, hanem azzal, hogy mire használják. Ha van egy jó elképzelés, akkor nyugodtan vegyen fel bárki banki hitelt, hogy abból valósítsa meg. Ma már olcsó és hosszú távra szóló hiteleket lehet itthon találni. Rég nem voltak olyan jó lehetőségek, mint napjainkban, és nem tudom, ezek meddig maradnak meg. Ki kell használni az alkalmat. Sokan haragszanak a bankokra, mondván, nekik nem adtak pénzt. Pedig a bank akar hitelt adni, ugyanis érdeke, hogy minél több pénzt helyezzen ki. Ha az adott pénzintézet mégis nemet mond, a kérelmezőnek el kell gondolkodnia, miért. A bankok szakemberei látják a veszélyeket, amelyeket egy vállalkozó, aki benne van az üzletben, esetleg kevésbé érzékel.

- Szavai arra utalnak, hogy Ön nem érzi bürokratikusnak a bankokat…
- Dehogynem, csak ne felejtsük el, hogy jelen esetben a betétesek vagy az állam pénzéről van szó. Az emberek azért rakják be a pénzüket a bankba, mert nem akarnak kockáztatni, így joggal várják el, hogy a bank is legyen biztonságos. Ezért valamennyi bürokráciára, védelmi rendszerre mégiscsak szükség van.

- Egyre gyakrabban hallani, hogy pénzügyileg jó időszakot zárnak a bankok. Ilyenkor az ember kívülállóként hajlamos azt hinni, hogy a bankok rajtunk keresnek. Ön hogy látja ezt?
- Most, hogy a jegybanki alapkamat csökken, a pénzintézetek feltételei lassan teljesen összhangba kerülnek az EU-s gyakorlattal. A bankok különben nem az ügyfeleken, hanem az ügyleteken gazdagodnak meg. Szerintem azok, akik befizetik a kamatokat, megtalálják a számításukat. Amúgy meg senki nem árul zsákbamacskát, a hitelfelvételnél le vannak írva a feltételek.

Rövid szakmai életrajz

Erős János a New York-i és a genfi egyetemi évei után (BA végzettség) a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen 1985-ben szerzett diplomát. Ezt követően a Magyar Nemzeti Banknál előadóként kezdett dolgozni.

1987-től az Unicbanknál osztályvezető-helyettes volt. Egy évre rá a Hargitay & Partners ügyvezető igazgatója lett. Ugyanezt a pozíciót töltötte be a Közép-Európai Értékpapír Kereskedelmi Rt.-nél 1989-től.

1991-ben az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-nél, majd 1995-ben a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél vezérigazgatóként dolgozott.

1999-2002. között a Discount Bank and Trust Company (Genf) magyarországi képviseletének vezetője volt.

2002. májusától a Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatója.

2004. májusában a magyar kormány az Európai Beruházási Bank igazgatóságába delegálta.

2005-ben az Európai Állami Bankok Szövetségének (EAPB , Brüsszel) elnökévé választották. Három idegen nyelven beszél, angolul, franciául és németül.

Szakmájának elismert oktatója, egyebek között a Nemzetközi Menedzser Központ bankmenedzsment vezetőképzési programjának címzetes tanszékvezető tanára, a nemzetközi gazdasági szakközgazdász-képzésben rendszeres oktatója. 1997-ban „Az Év Embere” kitüntetést kapta.

1987-től az Unicbanknál osztályvezető-helyettes volt. Egy évre rá a Hargitay & Partners ügyvezető igazgatója lett. Ugyanezt a pozíciót töltötte be a Közép-Európai Értékpapír Kereskedelmi Rt.-nél 1989-től.

1991-ben az Általános Értékforgalmi Bank Rt.-nél, majd 1995-ben a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél vezérigazgatóként dolgozott.

1999-2002. között a Discount Bank and Trust Company (Genf) magyarországi képviseletének vezetője volt.

2002. májusától a Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatója.

2004. májusában a magyar kormány az Európai Beruházási Bank igazgatóságába delegálta.

2005-ben az Európai Állami Bankok Szövetségének (EAPB , Brüsszel) elnökévé választották. Három idegen nyelven beszél, angolul, franciául és németül.

Szakmájának elismert oktatója, egyebek között a Nemzetközi Menedzser Központ bankmenedzsment vezetőképzési programjának címzetes tanszékvezető tanára, a nemzetközi gazdasági szakközgazdász-képzésben rendszeres oktatója. 1997-ban „Az Év Embere” kitüntetést kapta. Erős János: „Nem fogjuk magánszemélyek villanyszámláját átutalni.” -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!