Hírek

2005.12.29. 00:00

Fogyasztóvédő hivatalözön

A kívülálló számára átláthatatlannak tűnik az a hivatali rendszer, amely fogyasztóvédelemmel foglalkozik. Sokak szerint hatékonyabb munkát lehetne végezni az egységesítéssel.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Pocsék Áruk Fórumán tegnap harminc olyan terméket mutattak be, amely veszélyezteti az egészséget, de némelyikek halált is okozhatnak
[/caption]Karácsonyfaégők, mérgező játékok és különböző elektronikai műszerek voltak a slágertermékei annak a szerdai kiállításnak, amelyen a fogyasztóra veszélyes árucikket mutattak be az esélyegyenlőségi tárcánál. A Pocsék Áruk Fórumán Mesterházy Attila, a tárca fogyasztóvédelemért felelős államtitkára összességében eredményesnek értékelte a fogyasztóvédők munkáját. „Megyénként négy emberrel dolgozunk, de a fővárosban 150 munkatársunk járja a boltokat. Ez  lényeges eltérés, ezért a megyéket tényleg meg kell erősíteni” – tette hozzá.

Az emberhiányon túl a fogyasztóvédelem területén működő hatóságok tevékenysége szervezetlenséget is mutat, legalábbis az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szerint. A kívülálló számára valóban átláthatatlannak tűnik az a hivatali rendszer, amely fogyasztóvédelemmel foglalkozik. Ott van először is az esélyegyenlőségi tárca fogyasztóvédelmi főosztálya, amely korábban a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz tartozott. A pár sarokkal arrébb dolgozó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak is van állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztálya. A Süth Miklós főállatorvos által vezetett hatóság felelős a nemrégiben életre hívott Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal munkájának felügyeletéért. Természetesen az Egészségügyi Minisztériumnak is van érdekeltsége a fogyasztóvédelemben. Rácz Jenő miniszter irányítja ugyanis a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalt, valamint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot. Kóka János gazdasági miniszter felügyelete alá tartozik a Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet Kft., amelynek tevékenysége kiterjed a fogyasztási termékek vizsgálatára. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél is akad egy fogyasztóvédelmi főosztály, amely leginkább a veszélyes áruhitelek ellen védi az embereket. A fogyasztókat megtévesztő reklámok esetén pedig a Gazdasági Versenyhivatal bírságol, amely független a kormánytól, elnöke évente az Országgyűlésnek számol be.

Mindezek után talán érthető, hogy a civil szervezetekben felvetődött egy önálló Fogyasztóvédelmi Minisztérium igénye, vagy a feladatkör egy helyre való átcsoportosítása. „A kormány kisebb államról alkotott képébe nem illene bele egy új tárca felállítása, de a hatékonyságot növelni kell” – mondta lapunknak Mesterházy. Elismerte, hogy a rendszerben tényleg tapasztalható némi átfedés a feladatok területén. Mesterházy szerint azonban a hivatalok közötti együttműködés és információcsere javításával ez megoldható.

Titkolják a gyártó nevét

Baranya megyében 78 ezer forintra büntette az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás azt a budapesti nagyvállalatot, amely forgalomba hozta a coli-baktériummal fertőzött szaloncukrot. A termék több megyében is forgalomba került, így a cég további büntetésekkel is számolhat. A kifejezetten gyermekek számára készült, kalciummal dúsított édességről egyelőre nem árulták el, pontosan melyik gyártó melyik termékéről van szó. Sőt azt se tudja megmondani még senki, mennyit adtak el belőle. A hasmenést, hányást okozó baktériummal fertőzött szaloncukor ügyéről az országos főállatorvos munkatársainak ígérete ellenére szerdán nem kaptunk tájékoztatást.

A termék több megyében is forgalomba került, így a cég további büntetésekkel is számolhat. A kifejezetten gyermekek számára készült, kalciummal dúsított édességről egyelőre nem árulták el, pontosan melyik gyártó melyik termékéről van szó. Sőt azt se tudja megmondani még senki, mennyit adtak el belőle. A hasmenést, hányást okozó baktériummal fertőzött szaloncukor ügyéről az országos főállatorvos munkatársainak ígérete ellenére tegnap nem kaptunk tájékoztatást. A Pocsék Áruk Fórumán tegnap harminc olyan terméket mutattak be, amely veszélyezteti az egészséget, de némelyikek halált is okozhatnak -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!