Hírek

2006.01.23. 00:00

Energiaválság Grúziában

Szabotázsakciók miatt Grúziában válságos az energiahelyzet. Éles szópárbaj alakult ki Moszkva és Tbiliszi között.

Csák Elemér

Felrobbant a Grúziába és az Örményországba irányuló dél-oroszországi gázvezeték két ága vasárnap hajnalban, s emiatt leállt a gázszállítás a két kaukázusi köztársaságban – közölte a rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma. A Grúziába irányuló orosz áramszállítások is csökkentek, miután Karacsáj-Cserkeszföldön vasárnap felrobbantottak egy villanyoszlopot – jelentették orosz hírügynökségek. Mihail Szaakasvili grúz elnök a gáz- és áramszállítások gyors helyreállítását követelte Oroszországtól, és azt állította: Ukrajna után Moszkva most Grúzia ellen veti be az energiafegyvert. Az orosz külügyminisztérium  éles hangú jegyzékben utasította vissza a vádat és a Moszkva elleni hisztériakeltést.
A két vasárnap hajnali robbanás két különböző vezetéken Észak-Oszétia területén történt, nem messze a grúz határtól. Viktor Belcov minisztériumi szóvivő először balesetről beszélt, de nem zárta ki a bűncselekmény lehetőségét sem. A helyszínre utaztak a Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei is – tette hozzá. Nyikolaj Sepel főügyészhelyettes azonban vlagyikavkazi hivatalából úgy nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek, hogy bűncselekmény történt, 700-800 gramm trotilnak megfelelő hatóerejű szerkezetekkel robbantották fel a vezetékeket. A nyomozók abból indulnak ki, hogy közönséges bűnözők vagy egy muzulmán szélsőséges csoport felforgató akciójáról van szó – értesült az Interfax az ügyészséghez közel álló forrásból. A hatóságok az eseményt tulajdon elleni tudatos károkozásnak minősítették, s nem nevezték terrortámadásnak. Georgij Haindrava grúz miniszter szerint valószínűleg olyanok követték el a terrorakciót, akik éket akarnak verni Grúzia és Oroszország közé.
Vlagyimir Ivanov, a minisztérium egyik észak-oszétiai tisztségviselője azt mondta, hogy a helyreállításhoz két-három napra lesz szükség, a Kavkaztransgaz cég vezérigazgatója szerint azonban négy napra. Grúziának állítólag csak félnapos gázkészlete van, így a szállítás leállása miatt újabb energiaválság veszélyezteti. Az ország energiahiányban szenved már több mint egy évtizede. Teona Doliasvili, a grúz energiaügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy nem várhatnak a helyreállításra. Illetékeseik azonnal a szomszédos Azerbajdzsánba utaztak, hogy gázszállításról tárgyaljanak. Ehhez a szállításhoz meg kell nyitni az azerbajdzsáni fővárost, Bakut a grúziai Batumival összekötő gázvezetéket, de az is három napig tart Doliasvili szerint. A Ria-Novosztyi orosz hírügynökség úgy tudja, hogy a szállítás ezen a vezetéken már hétfőre beindítható. Örményországba Grúzián keresztül vezet az orosz gázcső. Az örmények elektromos áramot adnak el Grúziának, de a gázszállítás leállása miatt vasárnap lekapcsolták az exportvezetéket.
Az elmúlt években többször előfordult, hogy Dél-Oroszországban szabotázsakcióban felrobbantottak gázvezetékeket, de ezek soha nem okoztak fennakadást az ellátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!