Hírek

2006.02.13. 16:26

Bomba robbant a magyar konvoj mellett Afganisztánban

Házi készítésű bomba robbant Kabulban a járőröző magyar és afgán konvoj közelében, egy afgán katona megsérült, egy jármű megrongálódott.

BAMA

Az Afganisztánban állomásozó Magyar Honvédség Könnyűgyalogszázad (MH KGYSZD) katonái február 13-án, hétfőn az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) erőivel közös járőrözési feladatot hajtottak végre Kabulban. A járőrözési feladatot végrehajtó négy technikai eszköz közül az első kettő, valamint az utolsó jármű tartozott az MH KGYSZD állományába.

Magyar idő szerint 11 óra 10 perckor a konvoj harmadik, az afgán hadsereg gépjárműve mellett villanyoszlopra szerelt, házi készítésű, távirányítású pokolgép robbant, amelynek következtében az afgán technikai eszköz megrongálódott, az abban járőröző egyik afgán katona pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Az MH KGYSZD-nál sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem keletkezett, a konvoj az előírásoknak megfelelően, szervezetten elhagyta a helyszínt.

A magyar katonák folytatják szolgálati feladataikat, parancsnokuk a biztonsági rendszabályok fokozott betartását rendelte el. Az ISAF katonai rendőrei, tűzszerészei, valamint az Afgán Nemzeti Hadsereg a helyszínen megkezdte az eset körülményeinek kivizsgálását.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter utasította Havril András vezérezredest, a HM Honvéd Vezérkar főnökét, hogy az eset elemzését követően tegyen javaslatot olyan lépésekre, amelyek a személyi állomány biztonságának növelését szolgálják, majd intézkedjen ezen rendszabályok mihamarabbi végrehajtása érdekében. (HM)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!