Hírek

2006.02.24. 16:31

Kecskeméten fenyegették meg Gyurcsányékat?

A kormányfő felesége elleni támadásról beszélt a kecskeméti rendőröknek egy telefonáló. Úgy tudjuk, ezt követően rendelték el a Gyurcsány-család védelmét.

BAMA

A reggel.hu értesülései szerint a kecskeméti városi rendőrkapitányságra érkezett az a telefonhívás, amelyben egy ismeretlen pontosan közölte a kormányfő feleségének, Dobrev Klárának napi programját. Az illető egy helybeli nyilvános telefonfülkéből szólt a rendőröknek arról, hogy tud egy tárgyalásról, amelyen egy szerb-magyar társaság birtokába kerültek ezek az információk. Ezen a beszélgetésen szó volt arról, hogy egy nőt kellene megtámadni. Egy fotó is előkerült, ezen a bejelentő Dobrev Klárát vélte felismerni.

Batiz András kormányszóvivő nem kívánt részleteket elárulni a telefonhívással kapcsolatban, csak annyit mondott: több forrásból – így nemzetbiztonsági és rendőrségi forrásokból is – megerősítették, hogy valós fenyegetettségről van szó. Batiz szerint a Köztársasági Őrezred látható és nem látható lépéseket egyaránt tesz az ügyben, például megerősített autóval közlekedik majd Dobrev Klára, amelyet az őrezred munkatársa vezet majd. Ellenőrzik a családtagok útvonalait is, de bővebbet a szóvivő nem kívánt elárulni. A gyerekekkel kapcsolatban is csak annyit jegyzett meg: „a biztosítás rájuk is kiterjed.”

Akiknek a védelem jár

Egy 2000-es jogszabály szerint állandó védelem alatt áll a kormányfő, a köztársasági elnök, az Országgyűlés, a Legfelsőbb Bíróság valamint az Alkotmánybíróság elnöke. Ugyanezen jogszabály záró rendelkezése ad lehetőséget arra, hogy a fenti védelem alatt álló közjogi méltóságok közös háztartásban lakó hozzátartozói is szükség esetén védelmet kaphassanak. Nekik azonban nem jár állandó védelem.

Az őrzés költségeit a Köztársasági Őrezred a saját költségvetéséből finanszírozza, arra a rendőrségtől tegnap nem kaptunk választ, hogy a Gyurcsány-család védelme mennyibe kerül.

„Amióta miniszterelnök vagyok, ez az első olyan esemény, amely megzavarta a családot” – írta Gyurcsány Ferenc internetes blogjában, megerősítve a telefonhívás tényét. Hozzátette: „nem önmagában a fenyegetés zavar, hanem az, hogy fel kell adni eddigi szokásaink egy részét. Klárát kísérni fogják, a gyerekek is részei lesznek egy olyan rendnek, amelytől eddig meg tudtuk magunkat óvni. Nem könnyű feladat elmagyarázni nekik, hogy nincsenek veszélyben, vigyázunk rájuk.” Hasonlóan nyilatkozott tegnap a kormányfő felesége, Dobrev Klára is, aki azt mondta: „én nem félek, és a gyerekeknek sincs oka rá”. Hozzátette: „nagyon remélem, hogy ez csak egy rövid és nyomasztó időszak lesz, és hamar vége lesz.”

Nem ez az első eset, amikor magyar kormányfő felesége védelmet kap. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt egy ideig  felesége, Lévai Anikó lépteit is az őrezred vigyázta, miután 1999 májusában elrabolták az általa használt terepjárót. A rablásban lövés is dördült, egy őr megsebesítette a tettest, akit kórházba kellett szállítani. Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt sem ez az első eset, hogy megfenyegették a kormányfőt, igaz, korábban ő maga, nem pedig családja volt veszélyben. Tavaly márciusban a Köztársasági Őrezred arra kérte a miniszterelnököt, hogy mondja le a Debreceni Egyetemen meghirdetett hallgatói fórumon való részvételét. Akkor ezt azzal indokolták, hogy „nem zárható ki, hogy az esetleges rendzavarás veszélyezteti a kormányfő testi épségét, illetve a rendezvény megtartását.” Gyurcsány akkor részt vett a fórumon.

Az őrzés költségeit a Köztársasági Őrezred a saját költségvetéséből finanszírozza, arra a rendőrségtől tegnap nem kaptunk választ, hogy a Gyurcsány-család védelme mennyibe kerül. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!