Hírek

2006.02.10. 07:00

Öcsém összetörte az autómat, majd eltűnt

KÁROKOZÁS Olvasónk kölcsönadta testvérének saját kisteherautóját. Az öcs azt mindjárt másnap egy balesetben saját hibájából totálkárosra törte. Ígéretét, hogy rendezi a kárt, nem váltotta be.

BAMA

Aki másnak jogellenesen kárt okoz, azt törvény szerint meg kell térítenie. Erre Schneider Péter jogász figyelmeztetett. Az olvasó írja: nem lát rá módot, hogy az ügyet tesvéröccsével békésen rendezze. Az öcs szóban megígérte ugyan, hogy megfizeti bátyjának a kárt, ám ezután „felszívódott”. Egy éve még csak nem is jelentkezett. A balesetért ráadásul ő volt a felelős, így a biztosító sem fizetett.

Ha olvasónk végképp úgy érzi, békés úton nem juthat dűlőre a felelőtlen testvéröccsel, bírósághoz fordulhat. Polgári peres eljárásban követelheti a kár megtérítését, amit a másik okozott neki. És itt nem csupán a tényleges vagyoni kárról lehet szó, amely az autó összetöréséből származik – hangsúlyozza a jogi szakember. Amint az olvasó keserűen megjegyzi: ő és családja igencsak megérzi a pórul járt kisteherautó hiányát. Már csak azért is, mert a járgányt részletre vették, amelyeket – totálkár ide vagy oda – törleszteniük kellett.

A tényleges kár mellett a felperes tehát az elmaradt haszonból fakadó kár megtérítését is kérheti. A keresetet az alperes – az öcs – lakóhelye szerinti bírósághoz kell benyújtani. A levélből kitűnik: olvasónk nehezen szánja rá magát, hogy testvérével szemben intézkedjen. De gondolhat arra is: az ő és családja jóléte van olyan fontos, mint a felelőtlen öcs érdekei.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!