Hírek

2006.02.13. 11:56

Román tiltakozás a csángó-film miatt

A magyarországi pártok ne Románia rovására folytassanak választási kampányt - erre figyelmeztetett a hétvégén egy bukaresti sajtóértekezleten két ellenzéki szociáldemokrata politikus, Titus Corlatean és Adrian Severin, aki egyben európai parlamenti megfigyelők is.

BAMA

A szociáldemokrata politikusok arra kérték a magyarországi pártokat, hogy választási kampányuk során mellőzzék a nacionalista megnyilvánulásokat mind Erdély, mind pedig a csángók témájában, mivel ezek könnyen válhatnak manipuláció tárgyává a szavazóközönség körében.

Hangoztatták: a román politikai pártok a 2004-es választási kampányuk idején tiszteletben tartották a magyar kormány kérését, hogy ne használjanak nacionalista témákat a szavazók meghódítása érdekében, és szeretnék, ha a magyar pártok sem használnák fel ezt a témát a magyarországi kampányban. Corlatean ennek kapcsán utalt arra, hogy az Európai Parlamentben a minap levetítették a Made in Romania, A csángó diaszpóra gyermekei Romániában című filmet, mégpedig Schöpflin György fideszes magyar képviselő kezdeményezésére.

"Maga a film nem zavart bennünket - mondta a szociáldemokrata politikus -, de a meghívón sértő megállapítások voltak olvashatóak azzal kapcsolatosan, hogy Romániában miként tartják tiszteletben a kisebbségek jogait."

A szociáldemokrata politikus arra utalt ezzel, hogy az EP-ben ténykedő román megfigyelők közül többen politikai üzenetet véltek felfedezni a filmben, illetve a meghívóhoz csatolt térképen és tájékoztatóban. A filmnek egyébként a román médiában vegyes volt a visszhangja.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai nem először vádolják azzal a magyar politikai erőket, hogy Románia területén folytatnak választási kampányt. Legutóbb Mircea Geoana, a PSD elnöke Szili Katalin magyar házelnököt vádolta "kampányolással", amiért marosvásárhelyi látogatásán szorgalmazta a romániai kisebbségi törvénytervezet mielőbbi elfogadását.  (úmsz)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!