Hírek

2006.04.17. 17:15

Benzinár: elveszett az áfacsökkentés hatása

Miközben az olaj világpiaci ára rekordot döntött, a hazai benzinárak ismét az áfacsökkentés előtti szintre kerültek, az üzemanyag-fogyasztás emelkedett az első három hónapban.

Tóth Marcella

A hét végére rekordot döntött az északi-tengeri Brent olaj ára: egy hordót több mint 70 dollárért jegyeztek pénteken Londonban. Ez a szint azonban valószínűleg nem lesz tartós, ha nem is látványosan, de csökkeni fog az ár – mondta el lapunknak Hegedűs Miklós, GKI Energiakutató ügyvezetője. Az idei éves átlagára ugyanakkor aligha került 60-65 dollár alá. Ez az érték jóval magasasabb, mint amit erre az évre prognosztizált 58-59 dolláros szint.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] Hová tűnt a csökkentett ÁFA haszna?
[/caption]

A kőolaj világpiaci árát sokkal inkább a politika, semmint a gazdaság határozza meg – hangsúlyozta Hegedűs Miklós. E tekintetben meghatározó többek között az Egyesült Államok és Irak kapcsolata, valamint az iráni iráni atomprogram miatt is egyre nagyobb a bizonytalanság a piacokon. Eközben a keresleti tényezők nem változtak, azaz a kínálat meghaladja a keresletet. Az utóbbi időben a kőolaj-ellátottság inkább növekedett. Rövid távon tehát nem várható, hogy drámaian csökken az olaj világpiaci ára. Ráadásul egyelőre nincsen olyan helyettesítő terméke az olajnak, ami gazdaságos lenne.

A magasabb kőolajárak nem rontanak a hazai gazdasági helyzeten, de az infláció alakulását nem segíti. Igaz, várhatóan ennek nincs akkora hatása, hogy ne lehetne tartható az idei évre jelzett 2,5 százalékos átlagos pénzromlás, a magyarországi benzinárak alakulására azonban hatással van.

A hazai benzinárakat elsősorban két dolog határozza meg: a kőolaj ára, amely a tavalyihoz képest 15–20 százalékkal magasabb, illetve a forint gyengülése a forinttal szemben. Mivel a hazai üzemanyag árának mintegy kétharmadát teszik ki a különféle adók, ezért ha 10 százalékkal emelkedik a kőolaj világpiaci ára, akkor ez a hazai benzinárakat 3,5–4 százalékkal drágítja.

A Mol legutóbb árpilis 14-én emelte a 95-ös oktánszámú benzin kiskereskedelmi árát, ezzel az üzemanyag ára ismét elérte az áfacsökkentés előtti szintet. Jelenleg a 95-ös benzin átlagára 285 forint. A gázolaj egyelőre még a tavaly szeptemberi 270 forintos szint alatt maradt, igaz nem sokkal. Az üzemanyag előrehozott áfakulcsának 25-ről 20 százalékra csökkentése mintegy 11 forinttal csökkentette a benzin és 10 forinttal a gázolaj árát.

A benzin fogyasztói ára Hegedűs Miklós szerint éves szinten átlagosan 10 százalékkal drágul, azaz az inflációt jelentősen meghaladó mértékben. Az üzemanyag árát azonban nagyban meghatározza, hogy a forint árfolyama hogyan alakul. A szakember szerint a jelenlegi magas árszintnek már lehet keresletvisszatartó hatása.

Ez azonban egyelőre még nem mutatkozik. Az idei első negyedévben nem csökkent az üzemanyag-fogyasztás, sőt a Magyar Ásványolaj Szövetség tagjai körében végzett felmérése épphogy növekedésrőls számol be. Eszerint az idei év első három hónapjában közel 13 százalékkal nőtt a gépjármű-üzemanyagok forgalma. A benzinből 7, míg a gázolajból közel 21 százalékkal több fogyott, mint a tavalyi év azonos időszakában – mondta el Wilde György, a szövetség főtitkára. A gázolajfogyasztás elsősorban a közúti fuvarozás növekedése miatt ugrott meg.

A fővárosi fogyasztás eltér az országostól, a forgalom összeségében 1,4 százalékkal csökkent, úgy hogy a dízeleladások 10,9 százalékkal emelkedtek, míg benzinből 8,2 százalékkal kevesebbet tankoltak. A kutak kínálatából szinte teljesen eltűnt az utóbbi években a 91-es oktánszámú benzin, egyre inkább a 95-ös forgalma a meghatározó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!