Hírek

2006.04.10. 13:39

Lukasenko nem teheti be a lábát az unióba

Vízumtilalmat rendelt el az európai uniós külügyminiszterek tanácsa a kétes körülmények között újraválasztott Alexander Lukasenko fehérorosz elnökre és országának további harminc vezető politikusára.

BAMA

A vízumtilalom Lukasenkón kívül a fehérorosz kormány tagjait, a katonaság vezérkari főnökét, az állami rádió és tévé elnökét, a főügyészt és a titkosszolgálat vezetőjét érinti. Ők harmincegyen nem léphetik át az unió határát. Korábban "csak" hat fehérorosz politikus volt az EU által nem kívánatos személyeknek nyilvánítottak listáján.

Lukasenkót nemrégiben 83 százalékos arányban választották meg harmadszor államfőnek Minszkben. A helyi ellenzék és a külföldi megfigyelők állítása szerint azonban durva csalások történtek a szavazáson, ezért az ellenzék hetekig próbálta tüntetésekkel elérni a választás érvénytelenítését. A fehérorosz hatalom több száz tiltakozót letartóztatott, a Nyugatot pedig azzal vádolja, hogy beavatkozik az ország belügyeibe, káoszt és anarchiát idéz elő.

A BBC brüsszeli tudósítója szerint az unió szigorú intézkedését a kelet-közép-európai tagállamok, főképpen Szlovénia és Csehország külügyminiszterei kezdeményezték. Ők azt sem tartanák elképzelhetetelennek, hogy amennyiben a fehérorosz hatalom nem változtat antidemokratikus módszerein, az unió még keményebben lépjen fel vele szemben. Lehetőségként fölmerült a belorusz kormány számláinak teljes befagyasztása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!