Hírek

2006.05.17. 18:25

Biztatás Romániának és Bulgáriának

„Azért jöttünk Bukarestbe, hogy gratuláljunk az eddig elért eredményekhez, és a bizalom üzenetét hoztuk. Reméljük, Romániának sikerül célba érnie 2007. január elsején.” Ezzel a biztatással kezdte sajtóértekezletét José Manuel Barroso. Az Európai Bizottság elnöke azután utazott a román fővárosba, hogy Brüsszel októberre halasztotta a végleges döntést Románia és Bulgária csatlakozásáról.

Cs. E.

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Barroso elsősorban az igazságügyi reformot és a korrupció elleni harc folytatásának szükségességét hangsúlyozta.
[/caption]Ami a további felkészülést illeti, Barroso elsősorban nem a négy legfontosabb teendőről, köztük a romániai agrártámogatási rendszer kiépítéséről és az áfabegyűjtés számítógépes nyilvántartásáról beszélt, hanem az igazságügyi reformot és a korrupció elleni harc folytatásának szükségességét hangsúlyozta, bár ezeken a területeken az országjelentés haladást állapított meg. A portugál elnök szerint a bizottság már a következő hetekben konkrét eredményeket vár. José Manuel Barroso nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy elválasztható-e Románia és Bulgária csatlakozási időpontja. Annyit mondott, hogy külön-külön értékelik majd a két ország teljesítményét ősszel, de a cél az, hogy egyszerre vegyék fel őket az Európai Unióba. Közölte: felkérték a tagállamokat, hogy ratifikálják a két ország csatlakozási szerződését, de a 2007. januári dátum Románia és Bulgária felkészültségétől függ. A főbiztos hasonló üzenetet fogalmazott meg Szófiában is.

Az Európai Parlament magyar képviselői elsősorban a kisebbségi problémák erősebb hangsúlyozását hiányolták a Bizottság Romániáról kiadott országértékelésében. Az MSZP képviselője, Tabajdi Csaba a plenáris ülésen azt mondta: a jelentés szinte teljesen elfeledkezik a kisebbségek kérdéséről. A fideszes Gál Kinga arról érdeklődött, hová tűnt a másfél milliós magyarság, Európa egyik legnagyobb kisebbsége a mostani jelentésből. A szabad demokrata Mohácsi Viktória arra hívta fel a figyelmet, hogy most is sok közlés érkezik a két országból – vagyis Romániából és Bulgáriából – a bűnügyi szervek romákat sújtó túllépéseiről, és rendőri támadásokról. Olli Rehn bővítési biztos felszólalásában nem reagált ezekre a felvetésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!