Hírek

2006.05.10. 08:10

Marad az adósság, jön a 275 forintos euró

Londoni pénzügyi elemzők szerint Magyarországon a GDP 6 százaléka felett marad az idei költségvetési hiány, még akkor is, ha a kormány minden ígéretét betartja. Ez a legrosszabb költségvetési teljesítmény a térségben.

BAMA

A BNP Paribas kedden közzétett elemzése szerint "nagyon valószínűtlen", hogy Magyarország teljesíteni tudná az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti költségvetési előírások teljesítését 2008-ig. A londoni elemzők úgy vélik, bár a magyar gazdaság ma sokkal jobb állapotban van, mint amikor a Bokros-csomag bevezetésére került sor, mégis jelentős piaci kockázatot jelent a befektetőknek az ilyen mértékű deficit. A BNP Paribas azt jósolja, hogy az idei harmadik negyedévben 270-275 forintos euróárfolyam alakulhat ki, ha az euróövezeti jegybank a jelenlegi 2,50 százalékról az év végéig 3,25 százalékra emeli irányadó kamatát, ami igen valószínűnek látszik.

Ugyancsak kedden kiadott elemzésében a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) - a Dresdner Bank londoni befektetési részlege - azt írta: jóllehet előző napi hírek szerint az Európai Bizottság biztosítékot kapott a magyar kormánytól arra, hogy a választás után megteszi a megfelelő lépéseket az államháztartás rendezésére, a ház továbbra is kétesnek tartja bármely jelentős költségvetési reform jelenlegi esélyeit. Kétkedésük okai között említik a DrKW londoni elemzői a kormány eddigi gyenge költségvetési teljesítményét, és azt, hogy kérdéses, vállalni tudja-e a kormány a politikai következményeit annak, ha még az őszi helyhatósági választások előtt bejelentenék a drasztikus takarékossági csomag részleteit. Ráadásul az eddig nyilvánosságra hozott 300-350 milliárd forintos megtakarítási terv nem több mint a harmada annak, amennyit a gyors eurócsatlakozás érdekében a kormánynak végre kellene hajtania, áll a tegnapi londoni Dresdner-jelentésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!