Hírek

2006.06.30. 16:26

Nem adja ki a halotti anyakönyvi kivonatot

Olvasónk tulajdonosa egy lakásnak, amelynek haszonélvezője meghalt. Az elhunyt lánya nem adja oda a halotti anyakönyvi kivonatot, hogy olvasónk intézkedhessen.

Rados Virág

A haszonélvezeti jogról le kell szögezni: csak a haszonélvező haláláig tart. Ezt a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában mondták el. A tulajdonos ezután szabadon rendelkezhet a lakással. Ehhez azonban el kell járnia a Földhivatalnál. Vagyis töröltetnie kell az ingatlanra bejegyzett haszonélvezeti jogot. Amihez viszont be kell mutatnia a bizonyító dokumentumot arról, hogy a jog gyakorlója már nem él. Vagyis a halotti anyakönyvi kivonatot.
Ezt a közjegyző valóban az örökösnek juttatja el. Neki viszont kérésre el kell küldenie olvasónknak. A Polgári Törvénykönyv szerint ugyanis egy jogot nem lehet visszaéléssel gyakorolni.
Ha tehát olvasónk felszólítja az örököst, küldje el neki a halotti anyakönyvi kivonatot, és ezt az illető megtagadja, annak az örökösre nézve súlyos következményei lehetnek. Törvény szerint ugyanis polgári peres eljárást lehet ellene indítani – jognyilatkozat pótlásának címén. És ha a pert elveszíti (márpedig erre minden esélye megvan), még a perköltséget is az ő nyakába sózzák.
Az ügyvéd tanácsa: az örökös felszólítása mellett a kedves olvasó a Földhivatalhoz is juttasson el egy hivatalos, tértivevényes ajánlott levelet. Ebben írja le tényszerűen, mi történt. Vagyis hogy ő intézkedett volna az ügyben, de ezt az örökös megakadályozta. Mégpedig úgy, hogy nem küldte el a halotti anyakönyvi kivonatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!